Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για την πρότασή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον γ.γ. του ΟΗΕ, αλλά και γενικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος την Πέμπτη είχε συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η πρότασή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναστοχάστηκε πάνω στην πείρα της διαπραγμάτευσης των δύο ετών και έκανε μια πρόταση, για να ξεμπλοκάρει αυτήν τη διαπραγμάτευση. Στους Τουρκοκύπριους φαίνεται ότι φάνηκε – τουλάχιστον προς το παρόν- παράξενο, σε σχέση με αυτά που έχουν στο δικό τους το μυαλό. Ελπίζω να κοιμηθούν ήσυχα με το μαξιλάρι τους και να το ξανασκεφθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο θα γίνει υπό τη σκιά της χθεσινής συνέντευξης στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού».

Το κλίμα για τη σημερινή συνεδρίαση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι βαρύ, καθώς τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών επικρίνουν έντονα τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του. Ο ΔΗΣΥ, το κόμμα του Κυπρίου προέδρου, τις τελευταίες μέρες απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς επί των εξελίξεων και να υπεραμυνθεί των χειρισμών Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου περιορίστηκε να επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε μια νέα Γενεύη και ζήτησε «από όλους να αντικρίσουν ψύχραιμα τις εξελίξεις».

Επίσης, στην επίθεση έχει περάσει και το ΑΚΕΛ, που στήριζε μέχρι πρόσφατα τους χειρισμούς Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί «δεν παρέμεινε στη γραμμή της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και όταν και εφόσον υπάρξει κατάληξη και συμφωνία, να προχωρήσουν στις διεθνείς πτυχές». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «θα είναι τραγικό, εάν για λόγους διαδικασίας οι συνομιλίες φτάσουν σε αδιέξοδο ή καταρρεύσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης