«Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να έχουμε τη σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού που πράγματι θα θέλαμε, αλλά μια λύση που τουλάχιστον να σέβεται τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, μια λύση που θα εξασφαλίζει το κράτος ως λειτουργικό, ως μέλος της ΕΕ, με ενοποιημένη οικονομία που θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του τόπου».

Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, υποστήριξε την ομοσπονδία ως την έσχατη λύση του Κυπριακού ζητήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν οδυνηρό συμβιβασμό που θα μπορούσε ωστόσο να συντελέσει καταλυτικά στην επανένωση του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κυπριακή Εστία, χθες, η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και η Νεολαία της, σε συνεργασία με την O.K.O.E. και την κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου, για τον εορτασμό της επετείου για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι η ομοσπονδία δεν αποτελεί την αρχική αξίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη κι αν δοθεί η λύση αυτή, το γεγονός αυτό δε θα σημαίνει ότι το Κυπριακό θα πάψει να αποτελεί διεθνές πρόβλημα ή πρόβλημα «εισβολής και κατοχής».

«Είναι πρόβλημα κατοχής εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους από μια κατοχική δύναμη», κατέστησε σαφές ο Κύπριος ΥΠΕΞ και επανέλαβε ότι «η ευθύνη της Τουρκίας παραμένει, έστω και αν η διαδικασία που επελέγη είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των δύο πλευρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη για ομοψυχία και ενότητα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «χωρίς την ενότητα, την ομοψυχία, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε στον αγώνα μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης