Κύπρος: Θα στενάξουν και τα επόμενα χρόνια από τα «χαράτσια» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, 18:56
Κύπρος: Θα στενάξουν και τα επόμενα χρόνια από τα «χαράτσια» στο ηλεκτρικό ρεύμα
Η Κύπρος που είναι εδώ και χρόνια μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα, απειλείται με νέο χαράτσι στην τιμή του και μάλιστα κατά 15% το 2020, μετά τη συμφωνία από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ που αφορά στην αναθεώρηση της οδηγίας για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS).

Μέσα από τη συμφωνία η αποτελεσματική ενίσχυση του συστήματος εμπορίας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου θα προκύψει από τον διπλασιασμό του Αποθεματικού Σταθερότητας της Αγοράς (ΜSR) και την ακύρωση αριθμού δικαιωμάτων που τα κράτη δημοπρατούν.

Μια πρόταση της μαλτέζικης Προεδρίας που σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, εφόσον υλοποιηθεί.

Η Προεδρία εισηγείται διπλασιασμό του ποσοστού ετήσιας τροφοδότησης δικαιωμάτων στο απόθεμα σταθεροποίησης της αγοράς (MSR), προκειμένου να αφαιρεθεί απόθεμα δημοπρατούμενων δικαιωμάτων από την αγορά. Προνοεί επίσης, σύμφωνα πάντα με τον «Φ» για πιθανή ακύρωση δικαιωμάτων από το MSR σε σχετική ρήτρα αναθεώρησης. Η Κύπρος διαφωνεί με την πρόταση μεταφοράς περισσότερων δικαιωμάτων στο MSR και πιθανή ακύρωσή τους, διότι συνιστά μείωση των δικαιωμάτων προς δημοπράτηση, καθώς και στο ενδεχόμενο άμεσης αύξησης της τιμής του δικαιώματος (τρέχουσα τιμή €5,50).

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, 18:56