Έντονα ενοχλημένη δείχνει η Τουρκία από τις εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου που πραγματοποιεί η Γαλλία σε δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, συνολικής έκτασης περίπου 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Για τον σκοπό αυτόν, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε σχετικές Navtex, με τις οποίες δέσμευσε τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, ενώ αντίστοιχες Notam εξέδωσε και η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου σε σχέση με την αεροπλοΐα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δύο Notam αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας αεροπορίας θα γίνεται με συντονισμό σε «πραγματικό χρόνο μεταξύ του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας».

Οι γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Είναι γεγονός ότι η δεύτερη περιοχή που δεσμεύτηκε για τις γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις επικαλύπτει πλήρως την περιοχή που παράτυπα «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις του δικού της πολεμικού ναυτικού, με διαδοχικές παράτυπες Navtex τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και που επικαλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του τεμαχίου 8 και μέρος του τεμαχίου 7. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το τεμάχιο 7 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ανάθεσή του στην κοινοπραξία Total – ENI, ενώ στο τεμάχιο 8 (του οποίου τα δικαιώματα έχει η ΕNI) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης της γαλλικής Total. 

Επίσης, η δεύτερη περιοχή των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων επικαλύπτει και τμήμα της περιοχής όπου πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στην περιοχή και πλέει καθημερινά με κατεύθυνση Βορρά – Νότου φτάνοντας συχνά σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου, στο ύψος του Ακρωτηρίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός», ενώ έχει χαρακτηρίσει ως άκυρη την τουρκική Navtex για ασκήσεις, τονίζοντας ότι επικαλύπτει και την περιοχή που δέσμευσε νόμιμα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία με δικές της ανακοινώσεις επαναλαμβάνει τη θέση της ότι δήθεν η Κύπρος, μετά το 1974, δεν είναι το ίδιο θεσμικό μέλος των διεθνών οργανισμών που ρυθμίζουν τις εκδόσεις Navtex και Notam, οπότε δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει τέτοιες δεσμεύσεις.

1. Η πρώτη περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις την περίοδο 13 – 20 Μαρτίου.

2. Η δεύτερη περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις την περίοδο 13 – 20 Μαρτίου.

3. Η περιοχή που δεσμεύτηκε για τις εξειδικευμένες γεωλογικές και περιβαλλοντικές έρευνες από το ερευνητικό Nautical Geo, σε στόχους των επόμενων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

4. Η περιοχή που «δέσμευσε» παράτυπα η Τουρκία για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, καθ’ όλο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

5. Η περιοχή παράνομης «δέσμευσης» για σεισμογραφικά με το «Μπαρμπαρός».

6. Η παράνομη κίνηση του «Μπαρμπαρός» τις τελευταίες μέρες στα τεμάχια 1, 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: philenews.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης