Στην Κύπρο δεν έχει δηλωθεί, μέχρι στιγμής, οποιοδήποτε περιστατικό του ιού του Δυτικού Νείλου, δήλωσε η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

Σε δήλωσή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αν υπήρξαν κρούσματα και την Κύπρο, όπως στην Ελλάδα, ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρακολουθούμε το θέμα και είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν δηλωθεί τέτοια περιστατικά στην Κύπρο. Είμαστε μια χώρα με πολύ τουρισμό, αεροπλάνα και πλοία πηγαινοέρχονται και άρα υπάρχει μια πιθανότητα».

Πάντως συνέστησε στο κοινό προληπτικά μέτρα εναντίον των τσιμπημάτων από τα κουνούπια, με τη χρήση σκευασμάτων και αποφυγή περιοχών με λύματα ή στάσιμα νερά.

Συνήθως, είπε τα περιστατικά από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών είναι α-συμπωματικά, αφού το 80% δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα. Ποσοστό κοντά στο 20% εμφανίζει συμπτώματα συνηθισμένης ιογενούς λοίμωξης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο του 1%, συνήθως ευάλωτων ατόμων, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Κωνσταντίνου συνέστησε στους ταξιδιώτες που πηγαίνουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν περιοχές στις οποίες έχουν εμφανισθεί περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου και κατά κύριο λόγο χώρους με πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και λίμνες.

Όπως ανέφερε, με ενημερωτικό ανακοινωθέν του το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι περιστατικά έχουν εκδηλωθεί κυρίως σε περιοχές με την πιο πάνω περιγραφή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης