Κύπρος: Διαβήματα σε Ε.Ε. και ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018, 09:42
Κύπρος: Διαβήματα σε Ε.Ε. και ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις
Τη στήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξασφάλισε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης στον μαραθώνιο των διεργασιών που γίνονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να κατοχυρώσει ισχυρή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον κ. Τουσκ, με τον οποίο είχε συνάντηση, όπως η Ε.Ε. εκφράσει στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία με συγκεκριμένη δήλωση καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών-μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Η δήλωση στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και η ιδέα το Κυπριακό να είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της Βάρνας στις 26 Μαρτίου βρίσκονται επί τάπητος στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Όλα, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από τη στάση των άλλων κρατών-μελών που μετέχουν στη σύνοδο. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι είναι δύσκολη η αποστολή της Λευκωσίας, καθώς μεγάλος αριθμός κρατών δεν ευνοεί ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει σήμερα χωριστές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στα χέρια του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, όπως και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκεται το διάβημα της Λευκωσίας που κατήγγειλε τις τουρκικές πειρατικές ενέργειες. Η επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη παραδόθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ με αίτημα τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού προς τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό όταν η Τουρκία τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν αμέσως όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Tουρκικός Τύπος: «''Σαμποτάζ'' Ελληνοκυπρίων εναντίον Τουρκίας»

Σαμποτάζ από τους Ελληνοκυπρίους εναντίον της Τουρκίας εντός Ε.Ε. «βλέπει» ο τουρκικός Τύπος και εκτιμά ότι εξαιτίας της έντασης στη Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν ακύρωση της Συνόδου της Τουρκίας - Ε.Ε. στις 26 Μαρτίου στη Βουλγαρία.

Η «Hürriyet» με τίτλο «Κίνηση εκδίκησης από Ε/Κ στην Ε.Ε.» γράφει ότι οι Ε/Κ έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου και προσπαθούν ώστε να αποτύχει. Σχολιάζεται, ακόμη, πως οι σκληρές δηλώσεις από Βρυξέλλες δεν έκαναν την Άγκυρα να υποχωρήσει.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Γάλλο πρόεδρο, τον Ιταλό πρωθυπουργό και τη Μέρκελ.

Η εφημερίδα «Ακσάμ» με τίτλο «Ελληνοκυπριακό σαμποτάζ στη σύνοδο Τουρκίας-Ε.Ε.» αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι «προσπαθούν να υποσκάψουν τη σύνοδο της 26ης Μαρτίου, επειδή βλέπουν ως διπλωματική αποτυχία το ότι έχασαν την προθεσμία τη γεώτρησης. Έτσι τώρα προσφεύγουν στους μηχανισμούς Ε.Ε.», προσθέτοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σημάδι για αλλαγή σχετικά με τη σύνοδο που θα γίνει στη Βουλγαρία».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018, 12:01