«Είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στα όρια του Συστήματος Υγείας, όπου πλέον δεν θα είναι εφικτό να προσφέρουμε ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου. Παράλληλα, τονίζει πως αυτή την στιγμή η Κύπρος μετρά περισσότερες εισαγωγές Covid-19, παρά εξιτήρια, παρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Ο κ. Ιωάννου επισημαίνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά το καθολικό lockdown που είχαμε τον Ιανουάριο, αφουγκραζόμενοι την κόπωση που έχει επέλθει στους πολίτες και ακολουθώντας πιστά τις εισηγήσεις τόσο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής όσο και της Επιτροπής για την ψυχολογική ανάκαμψη των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για βαθμιαία επανεκκίνηση, εισήλθαμε από χθες στη νέα φάση αποκλιμάκωσης.

Με μια σειρά μέτρων που επικεντρώνονται κυρίως στην ψυχολογική τόνωση της κοινωνίας, αλλά παράλληλα στοχεύουν στη σταθεροποίηση και τη μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

Παράλληλα, εδώ και αρκετές εβδομάδες, υπό το φως μια ενδεχόμενης νέας έξαρσης της πανδημίας, με τη στενή συνεργασία του ΟΚΥπΥ, του ΠΑΣΙΝ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, καταφέραμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μέσα από συντονισμό, μπορέσαμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας για περίθαλψη 400 ασθενών COVID-19 από 250 που ήταν τον Δεκέμβρη, προσφέροντας ταυτόχρονα περίθαλψη στους υπόλοιπους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η κινητήριος δύναμη για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς με COVID-19, είναι η διαθεσιμότητά μας σε ανθρώπινο δυναμικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ομολογουμένως δεν είναι ανεξάντλητο. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παρά τα μέτρα που είχαν παρθεί, δείχνουν ότι υπάρχει συνεχιζόμενη αύξηση στα κρούσματα, καθώς και στις νοσηλείες. Κατά μέσο όρο εισάγονται για νοσηλεία περίπου 7-10 άτομα, αριθμός μεγαλύτερος από τα άτομα που λαμβάνουν εξιτήριο. Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την αυξανόμενη τάση το επόμενο διάστημα, είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στα όρια του Συστήματος Υγείας, όπου πλέον δεν θα είναι εφικτό να προσφέρουμε ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς.

Απευχόμαστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι άδικο, λίγο πριν το τέλος, να καταστρέψουμε όσα με θυσίες και στερήσεις καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο. Μαζί και με τη συνεργασία όλων μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοση των μέτρων και να καταφέρουμε, σε πρώτο στάδιο, να σταθεροποιήσουμε τους επιδημιολογικούς δείκτες. Οδεύουμε προς το τέλος και ο μοναδικός τρόπος για επιτυχή επάνοδο είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για να προστατεύσουμε τι ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας. Η ζωή μας είναι στα χέρια μας».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης