Κύπρος: Με πλήθος προσκυνητών τιμήθηκε η μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο

Κύπρος: Με πλήθος προσκυνητών τιμήθηκε η μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο
Το ανακαινισμένο καθολικό του Αποστόλου Ανδρέα , στην κατεχόμενη Καρπασία, αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει το πλήθος, των προσκυνητών, που πήγαν , αψηφώντας τον κακό καιρό, στην ομώνυμη Μονή (κτίσμα του 19ου αιώνα) για να τιμήσουν την μνήμη Του.

Το καθολικό της Μονής, μετά την ανακαίνιση του, δεν θυμίζει εκείνο που βλέπαμε πριν τρία χρόνια με τις φθορές που προκλήθηκαν από τον χρόνο και την αναγκαστική φυγή των Ελληνοκυπρίων. Οι εγκλωβισμένοι, με μπροστάρη τον ακάματο οικονόμο παπά -Ζαχαρία, για 40 χρόνια έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες σε λειτουργία την Μονή.

Ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος , απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι σύντομα θα αρχίσει η δεύτερη φάση των εργασιών για την αναστήλωση του μεσαιωνικού παρεκκλησίου (15ος αιώνας), την συντήρηση και τον ευπρεπισμό του αγιάσματος.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας , συλλειτουργούντων του οικονόμου παπά Ζαχαρία, ιερέων και διακόνων, που μετέβησαν στην Μονή από τις ελεύθερες περιοχές.

Πριν από την Δοξολογία, η εκκλησία ήταν πλήρης και έτσι πολλοί έμειναν στην στοά μπροστά από τον ναό και στους γύρω χώρους. Από νωρίς το πρωί είχε αρχίσει η προσέλευση εγκλωβισμένων και προσκυνητών από τις ελεύθερες περιοχές, με ιδιωτικά αυτοκίνητα και πούλμαν . Όλοι άναβαν το κερί τους και ασπάζονταν ευλαβικά την εικόνα του Πρωτόκλητου, ενώ άλλοι πήγαν με λαμπάδες και τάματα.

Το παρόν έδωσαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Τον τίμιο Σταυρό, τα Εξαπτέρυγα και τις λαμπάδες κρατούσαν μαθητές. Στο δεξιό αναλόγιο έψαλαν μελωδικότατα τρία μέλη από τον χορό του καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, υπό τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος. Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία. Μετά η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση πέριξ της Μονής της εικόνας του λαοφιλούς στην Κύπρο Αποστόλου Ανδρέα.

Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 163 από την έναρξη, το 1855, της οικοδόμησης του ναού από τον Ριζοκαρπασίτη παπά, Ιωάννη Νικόλα Διάκου.

Ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας δήλωσε ότι και φέτος «η χάρη του Αποστόλου Ανδρέα μας αξίωσε να έλθουμε να εορτάσουμε εδώ στο Μοναστήρι Του». Ο κ. Χριστοφόρος επεσήμανε ότι «όντως ήταν πολύ συγκινητική η προσέλευση των πιστών, που ήλθαν να πάρουν την ευλογία του Αγίου και να αντλήσουν δύναμη, ελπίδα και παρηγοριά στην ζωή τους».

Έξω από την εκκλησία συναντήσαμε και την εγκλωβισμένη, Ε. Κ.. Μίλησε με μάτια βουρκωμένα και είπε ότι παρακαλεί τον Απόστολο Ανδρέα να λυτρώσει την Κύπρο από τα δεινά της. Θυμήθηκε τις παλιές καλές μέρες, αλλά και τα «πέτρινα χρόνια», από το 1974 μέχρι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων , που στην λειτουργία ήταν μόνο μερικές ψυχές. Την ρωτήσαμε, αν θέλει να πάει να μείνει στις ελεύθερες περιοχές. «Έρχομαι βλέπω τα παιδιά μου και επιστρέφω», είπε και πρόσθεσε με λυγμό: «Δεν αφήνω τον τόπο μου , σαν το σπίτι μου εν έσιει (έχει)».

Ο Ανδρέας Κίκας από την Δένεια, νέο παλληκάρι, είπε ότι για 10 χρόνια έρχεται στο Μοναστήρι την ημέρα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα. «Η χάρη του Αγίου είναι μεγάλη, να έχει καλά όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, 19:07