Περισσότεροι από 1.100 Τουρκοκύπριοι, που επέβαιναν σε 61 μικρά λεωφορεία, πέρασαν το πρωί της Τετάρτης μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη στις ελεύθερες περιοχές βορειοδυτικής Κύπρου για να παραστούν στους ετήσιους εορτασμούς στο θύλακα των Κοκκίνων για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας το 1964.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους βομβαρδισμούς στις 8 και 9 Αυγούστο, 1964, που είχαν σκοπό να ανακόψουν τις Ελληνοκυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις στην Τηλλυρία, οι οποίες εκδίωξαν τους Τουρκοκυπρίους που ήλεγχαν μεγάλο μέρος της περιοχής, σκοτώθηκαν πάνω από 50 άτομα, μεταξύ των οποίων 19 άμαχοι, κάτοικοι των Ελληνοκυπριακών χωριών Κάτω Πύργος, Αγιος Θεόδωρος, Παχύαμμος και Πωμός.

Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν από βόμβες ναπάλμ, των οποίων οι Τούρκοι έκαναν εκτεταμένη χρήση.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και άλλοι επίσημοι πήγαν στο θύλακα των Κοκκίνων με ελικόπτερο, ενώ μικρός αριθμός Τουρκοκυπρίων πήγαν εκεί με σκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου μετά το πέρας των εκδηλώσεων νωρίς το απόγευμα.

Η μνήμη των νεκρών των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί και ναύτες από την Ελλάδα που βρίσκονταν στην ακταιωρό «Φαέθων», θα τιμηθεί την ερχόμενη Κυριακή στον Παχύαμμο, με παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

Κάτοικοι της ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας αφηγήθηκαν τραγικά γεγονότα όπως οι ίδιοι τα έζησαν πριν από 54 χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία γυναίκας από τον Κάτω Πύργο, η οποία είπε ότι ενώ στην εκκλησία της κοινότητας βρισκόταν η εξόδιος ακολουθία για τρία θύματα της προηγούμενης, η Τουρκική αεροπορία επιτέθηκε εκ νέου στην περιοχή, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους νεκρούς στα φέρετρα τους μέσα στην εκκλησία και να αναζητήσουν καταφύγιο στα χωράφια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης