Κύπρος: Πώς να προφυλαχθείτε από τη σκόνη - Aνακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 14:09
Κύπρος: Πώς να προφυλαχθείτε από τη σκόνη - Aνακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Την προσοχή του κοινού συστήνουν οι ιατρικές υπηρεσίες με αφορμή τα ψηλά επίπεδα σκόνης που καλύπτει από χθες την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει:

• να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές, στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας,
• να αποφεύγουν ή περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας,
• να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
• και να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, τα άτομα θα πρέπει να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους ή στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, ενώ σημειώνεται πως τα άτομα με Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες αναφέρουν πως άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

Για τον γενικό πληθυσμό, συμβουλεύουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως διευκρινίζεται τα άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι ανοσοανεπάρκειες, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών.

Πηγή: sigmalive.com

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 14:17