Κύπρος: Προβάδισμα Ν. Αναστασιάδη δείχνει δημοσκόπηση εν όψει των προεδρικών εκλογών 2018

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 09:44
Κύπρος: Προβάδισμα Ν. Αναστασιάδη δείχνει δημοσκόπηση εν όψει των προεδρικών εκλογών 2018
Σαφές προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Κύπρο στις 28 Ιανουαρίου 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 35% και το ζητούμενο είναι ποιος από τους αντιπάλους του θα βρεθεί απέναντί του στον δεύτερο γύρο.

Βάσει της δημοσκόπησης, ο Σταύρος Μαλάς του ΑΚΕΛ φαίνεται να «πλησιάζει απειλητικά πλέον» τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ με 23% προηγείται μόλις με μισή μονάδα διαφορά από τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος ακολουθεί με 22,5%.

Αν και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις που διενήργησε η GPO ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίαζε σαφές προβάδισμα έναντι του Σταύρου Μαλά, η διαφορά τώρα μειώνεται αισθητά.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος λάμβανε ποσοστό 29,7%, ενώ ο κ. Μαλάς ακολουθούσε τρίτος με 17,9%.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος λάμβανε το 24,8%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 22%. Με αυτό ως δεδομένο, παρατηρείται σημαντική πτώση των ποσοστών του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά και σχετική αύξηση των ποσοστών του Σταύρου Μαλά από τον Ιούλιο και εντεύθεν. Όπως διαφαίνεται από την έρευνα, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ σήμερα φτάνει το 76,7%.

Εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η εκλογική δύναμη του Νίκου Αναστασιάδη. Όπως διαφαίνεται, όχι μόνο δεν υπέστη φθορά, αλλά τα ποσοστά του αυξάνονται.

Ενδεικτικό το ότι στην έρευνα της GPO, ο ίδιος μπαίνει με φόρα στις εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 35%, που είναι ψηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε συγκέντρωνε 33% και τον περασμένο Ιούλιο (33,4%).

Στα συν για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι και το γεγονός ότι φέρεται να λαμβάνει από το ΑΚΕΛ ένα ποσοστό της τάξεως του 8%. Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένης της σκληρής αντιπαράθεσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ ΑΚΕΛ-Προεδρικού.

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υποψηφίων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΑΚΕΛ, βασικό μειονέκτημα του Νίκου Αναστασιάδη είναι «η αναξιοπιστία», ενώ βασικά πλεονεκτήματά του «η ικανότητα, η εξυπνάδα και η εμπειρία».

Κύρια πλεονεκτήματα του Σταύρου Μαλά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το ότι «είναι άφθαρτος ειλικρινής και ανθρώπινος», ενώ κύριο μειονέκτημά του «η πολιτική απειρία».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, από την άλλη, παρουσιάζει ως βασικά μειονεκτήματα «τα μεγάλα λόγια, την απειρία, την ανωριμότητα και την αλαζονεία», ενώ τα κύρια προτερήματά του είναι «το νεαρό της ηλικίας του, το ότι είναι δραστήριος, οικονομικά ανεξάρτητος και πλούσιος».

Σημειώνεται πως τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ήταν μία ερώτηση ανοικτού τύπου.

Άλλη εικόνα δείχνουν έρευνες από το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες εδραιώνεται η «μεγάλη διαφορά» μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά. Σε δημοσκόπηση, που κυκλοφορεί στο επιτελείο του Ν. Παπαδόπουλου, ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει μία σχετική αύξηση ποσοστών, ενώ η διαφορά Παπαδόπουλου και Μαλά διατηρείται στο 6%, με τον πρόεδρο του ΔΗΜΟ να λαμβάνει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 11:25