Πρωτοφανής είναι η ροή νερού στα φράγματα, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο άγγιξε τα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσό ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα, με την πληρότητα να ξεπερνά το 40%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, οι πρώτες 16 ημέρες του Γενάρη έδωσαν περισσότερα από 69 χιλιάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο υδατικό ισοζύγιο.
Στη Λευκωσία υπερχείλισε ο ποταμός Πεδιαίος, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός – χείμαρρος της Κύπρου, με μήκος 98 χλμ. Το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 10 μέτρα. Έχει τις πηγές του στην οροσειρά του Τροόδους, κοντά στο μοναστήρι του Μαχαιρά. Ρέει βορειοδυτικά, διασχίζοντας την πεδιάδα της Μεσαορίας και τη Λευκωσία. Συνεχίζει την πορεία του προς τα ανατολικά, όπου καταλήγει στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, κοντά στην αρχαία πόλη της Σαλαμίνας.
Στη Λεμεσό, ο δήμος Γερμασόγειας προχώρησε στο κλείσιμο του χώρου στάθμευσης, στην κοίτη του ποταμού ‘Αμαθου, εν αναμονή εντός των επόμενων ημερών της υπερχείλισης του φράγματος της Γερμασόγειας. Επίσης, μεγάλη ροή υπήρξε στα άλλα περίπου 15 φράγματα της Κύπρου.

Παρόλα αυτά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Λευκωσία να μείνει χωρίς νερό. Ο διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Νίκος Ζαμπακίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, δεν απέκλεισε να γίνουν περικοπές, αν δεν επαναλειτουργήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης. Ο κ. Ζαμπακίδης έκανε έκκληση για φειδώ στο νερό το επόμενο 24ωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης