Ριζικές αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης προωθεί η κυβέρνηση, με πακέτο εννέα νομοσχεδίων, τα οποία συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Μεταξύ άλλων καινοτομιών, καταργείται το Ανώτατο Δικαστήριο και επαναφέρεται ο θεσμός του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 1960 – και δημιουργείται Εφετείο, που θα λειτουργεί σε τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευρύνεται παράλληλα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο σήμερα αποτελείται από το σύνολο των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε να απαρτίζεται, όχι μόνο από δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και από άλλους δικαστές, περιλαμβανομένων και δικαστών των επαρχιακών δικαστηρίων, που είναι ο κατώτατος βαθμός δικαστού, από δικηγόρους και από τον γενικό εισαγγελέα.

Προωθείται επίσης η δημιουργία Σχολής Δικαστών, που θα παρέχει την δυνατότητα συνεχούς εκπαίδευση στους δικαστές.

Στόχος, ανέφερε ο κ. Νικολάου, είναι η ριζική μεταρρύθμιση για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, με ταυτόχρονη προστασία της αξιοπιστίας του δικαστικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε ότι οι διαβουλεύσεις για τα προτεινόμενα νομοσχέδια ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό, και πριν από τα τελευταία λυπηρά γεγονότα που ανεφύησαν μετά τις καταγγελίες για διασυνδέσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων ανώτερων δικαστών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει καταρτισθεί πρόγραμμα δράσης για υλοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών, με στόχο να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης