Ξένα συμφέροντα, πολιτική εκμετάλλευση και χρηματοδότηση από μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι τελικά κρύβονται πίσω από τη ρωσική εκκλησία που λειτουργεί στα Κατεχόμενα.

Αυτό καταδεικνύει η έρευνα την οποία έκανε ο Ρώσος ειδικός σε εκκλησιαστικά θέματα, Αλεξάντερ Βοσνισένσκι, που του ζητήθηκε από το ρωσικό κόμμα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο «Εγώ ο Πολίτης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, η μελέτη του οποίου βασίστηκε σε ανοιχτές πηγές, η λεγόμενη ρωσική εκκλησία στα Κατεχόμενα ανήκει στην αμερικανική δομή της αποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό» και χρηματοδοτείται ανάλογα, όμως δεν έχει καμιά σχέση με την κανονική Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρωταγωνιστής των συναθροίσεων στα Κατεχόμενα είναι ο ιερέας Αλεξέι Ιβανόφ.

Επικεφαλής της σχισματικής αυτής εκκλησίας είναι ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος Πασκόφσκι, προερχόμενος από την Οδησσό της Ουκρανίας. 

Ιδιαίτερο ρόλο, σύμφωνα με τον ερευνητή, στη λειτουργία της σχισματικής εκκλησίας παίζει ο νυν ταμίας και προσωπικός βοηθός του μητροπολίτη Αγαθάγγελου, κ. John Herbst.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι Αμερικανός διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος υπηρέτησε σε ιδιαίτερα νευραλγικές θέσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ήταν πρόξενος των ΗΠΑ στο Ισραήλ, στη συνέχεια πρέσβης στο Ουζμπεκιστάν, ακολούθως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της «Πορτοκαλί Επανάστασης» και τώρα Διευθυντής του Ευρωασιατικού Κέντρου του Ατλαντικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, στην ευθύνη του οποίου, μεταξύ άλλων, είναι και η Κύπρος και ολόκληρη η Μέση Ανατολή.

Ο ερευνητής υποστηρίζει στο άρθρο του ότι τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος είναι από τους υπευθύνους για τον καθορισμό της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος τον έχει ορίσει υποδιάκονό του και, ως βοηθός του, παίρνει μέρος στις συνόδους της σχισματικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι σχισματικοί λειτουργούν και στο γειτονικό Ισραήλ, από όπου επισκέφθηκε πρόσφατα τα Κατεχόμενα και επίσκοπός τους.

Επίσης, όλοι μαζί πήραν μέρος σε αρχιερατικό συλλείτουργο στην Αθήνα με τη συμμετοχή παλαιοημερολογιτών από την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Ίσως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου και η ηγεσία της εκκλησίας θα πρέπει να αποταθούν στο Ατλαντικό Συμβούλιο ή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία για να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει. 

Πηγή: Φιλελεύθερος (philenews.com)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης