Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κύπρου, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν κατάφερε να απαλλαγεί από την εμμονή της επιβολής οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων, «λόγω της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος», με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να μην προχωρήσουν προς τη λύση.

Ωστόσο, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των εντατικών συνομιλιών σημειώθηκε πρόοδος και ότι, με πολύ λίγη προσπάθεια, μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί διαφόρων ζητημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρει, επίσης, ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε ενδοιασμούς για συνέχιση των συνομιλιών έως τον Μάρτιο και απορρίπτει τη θέση ότι ως υποψήφιος για τις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα δεν θα μπορεί να «λειτουργήσει» ελεύθερα στις συνομιλίες.

 Όσον αφορά στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημειώνει ότι αυτά μπορούν να συζητηθούν αμέσως στο πλαίσιο πενταμερούς διάσκεψης, διαδικασία, όμως, την οποίαν απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, ισχυρίζεται, φέρει και την ευθύνη.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θεωρεί το εδαφικό ως μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο, αναφέρει, δεν θέλει από τώρα να ανησυχήσει τον λαό του, χαρακτηρίζοντας το ως ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διατείνεται ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς «έχουν δαιμονοποιηθεί» και ξεκαθάρισε ότι η προσέγγιση σε αυτές δεν είναι η διαδικασία του «take or leave it» αλλά προτάσεις για διαπραγμάτευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης