Στη Λευκωσία βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σήμερα στις 10.30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη.

Κύριο θέμα της συνάντησης των δύο ανδρών θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την άφιξή του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποδέχτηκε στα σκαλιά του Προεδρικού ο πρόεδρος Αναστασιάδης με μια θερμή χειραψία.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι κ.κ Αναστασιάδης και Τουσκ αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

Την Πέμπτη ο Κύπριος Αναστασιάδης, ερωτηθείς τι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει η Λευκωσία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα επιδιώξει εκείνα που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο «και τα οποία επαναλήφθηκαν με τον ίδιο σαφή τρόπο στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Συμπεράσματά του τον περασμένο Ιούνιο, προειδοποιούσε την Άγκυρα με στοχευμένα μέτρα, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμιζε παράλληλα τις σοβαρές άμεσες αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας και καλούσε την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.

Ακολούθως, στις 15 Ιουλίου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι υιοθέτησε μέτρα κατά της Τουρκίας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων, το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου Ε.Ε.- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Οι 28 συμφώνησαν πως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ε.Ε. είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης