Toυ Φάνη Επιτροπάκη

Κάθε μέρα τα μικρά παιδιά ανακαλύπτουν, ένα καινούριο… θαύμα της ζωής. Μια χιονισμένη πλαγιά, ένα λουλούδι με «τέεεεελειο χρώμα» (τα παιδιά στην Κύπρο έχουν ένα μοναδικό τρόπο να “γοητεύουν” με τη διάλεκτό τους), ακόμη και μία διαδρομή σε ένα από τα πολλά και όμορφα μέρη, που –είναι αλήθεια- ότι διαθέτει η Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία χώρα πονεμένη και ταλαιπωρημένη ειδικά από το 1974 κι έπειτα. Μία χώρα όμως με πολίτες, νοικοκυραίους και οικογενειάρχες, που παρόλες τις δυσκολίες, στάθηκαν όρθιοι και οικοδόμησαν ένα καινούριο μέλλον, για την πατρίδα τους και τα παιδιά τους.

Η οικογένεια είναι αναμφίβολα το πιο ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Είναι ο καθρέφτης ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι ένας κόσμος ολόκληρος και η ζωή μέσα σ’ αυτήν, συντελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην πνευματική ανάπτυξη του ατόμου, όπως γίνεται κατ’ επέκταση και στα σχολεία της Κύπρου.

Μέσα σ’ ένα ήρεμο και ζεστό περιβάλλον, το άτομο μπορεί να επιδοθεί στη μελέτη, αξιοποιώντας τις ώρες του, με πνευματική καλλιέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι γονείς στην Κύπρο, που δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μόρφωση των παιδιών τους, επιζητούν ένα κανονικό σχολείο και μια ποιότητα στην παιδεία. Διότι τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο και αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε.

Βέβαια η ποιότητα στην παιδεία, δεν αφορά μόνο την εκπαιδευση και τον τρόπο που γίνεται το μάθημα από τους εκπαιδευτικούς. Αφορά και τα σχολικά κτήρια.

Μια ποιότητα, που έχει πάει όμως περίπατο, με τα παιδιά στα περισσότερα σχολεία, να κάνουνε μάθημα σε προκάτ, τα οποία είναι στερεωμένα πάνω σε πλίθες (!), εν έτει 2016…

Και πήγε… περίπατο που; Στην Κύπρο που βγήκε από τα μνημόνια (–και μπράβο της-) με το “άκρως επιτυχημένο” πρόγραμμα της Τρόικας και μάλιστα πιο νωρίς από το αναμενόμενο.

Στην Κύπρο, με τον αμύθητο πλούτο του φυσικού αερίου και με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, να ανακοινώνει μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2016, ότι αναμένονται 500-600 εκατ. € ετήσια έσοδα, από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου “Αφροδίτη”.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Ο κίνδυνος για την υγεία με την έντονη δυσοσμία των λυόμενων… που αναδύουν μια ανυπόφορη χημική μυρωδιά, είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, οι αναθυμιάσεις της φορμαλδεϋδης είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών, αφού μπορούν να προκαλέσουν από πνευμονικές ασθένειες όπως άσθμα, μέχρι σοβαρές αλλεργίες και καρκίνο σε βάθος χρόνου.

Το ερώτημα είναι: είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε την υγεία των παιδιών μας, για χάρη της προχειρότητας του συστήματος παιδείας και των επιτήδειων κερδοσκόπων που μοστράρουν σε μαλακές καρέκλες;

Από την άλλη η παιδεία δεν είναι η προσωπική ικανοποίηση μιας φιλοδοξίας, για να ζυγίζεις πόσα φράγκα θα βγάλεις και πόσο βολεμένος θα γίνεις στη ζωή σου.

Οι φωτογραφίες από τις «σχολικές αίθουσες» που ακολουθούν -και οι οποίες μιλάνε από μόνες τους- είναι από δημοτικά σχολεία (!) και από ένα δημόσιο γυμνάσιο, που βρίσκονται μάλιστα, στην καρδιά της πρωτεύουσας της ελεύθερης Κύπρου, τη Λευκωσία.

Η μία από αυτές τις αίθουσες που θα δείτε, είχε καεί και αντί να αντικατασταθεί, “επισκευάστηκε” (άκουσον άκουσον!) μερικώς, κι… έξω από την πόρτα που λένε και στο χωριό μου.

Μία από τις άλλες δύο που θα δείτε, είχε πλημμυρίσει και τα παιδιά μετεφέρθησαν για μία μέρα σε διπλανή αίθουσα, επειδή έσταζε νεράκι στα κεφάλια των παιδιών! Την επόμενη μέρα όμως, είχε λιακάδα και η αίθουσα ήταν πλέον έτοιμη, αφού η οροφή είχε στεγνώσει. Κι έρχεται χειμώνας.

Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Δείτε όμως και το εξής. Δείτε λοιπόν σε τι κατάσταση είναι αυτές οι λυόμενες αίθουσες (όχι μόνο αυτή που κάηκε), με τοπικές εργασίες επισκευής και μπαλώματα, σε υλικά που έχουν σαπίσει!

Δείτε φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης