«Μαξιμαλιστική προσέγγιση» των Ελληνοκυπρίων στο ζήτημα του Κυπριακού

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 09:04
«Μαξιμαλιστική προσέγγιση» των Ελληνοκυπρίων στο ζήτημα του Κυπριακού
Για «μαξιμαλιστική προσέγγιση» κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι στο τραπέζι με λογικές προτάσεις».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καθυστερεί τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουν στη διαδικασία του «πάρε-δώσε». Πρόσθεσε ότι, με τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, έγινε δυνατή η αξιολόγηση κατά την πρώτη φάση και δόθηκαν γραπτές προτάσεις για έξι ζητήματα στη δεύτερη φάση.

Σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει μία σκληρή διαδικασία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να γίνει «πάρε-δώσε», ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, «η ελληνοκυπριακή πλευρά με τη στάση της κάνει κάτι τέτοιο δύσκολο».

Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει μιας αρχής, σύμφωνα με την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win), ότι θα υπάρξει «πάρε-δώσε» στις διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο στάδιο.

Σχετικά με τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι οι προτάσεις για την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, για το να καταστεί η συμφωνία που θα επιτευχθεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, οι μόνιμες παρεκκλίσεις, το θέμα των περιουσιών και άλλα θέματα είναι εκτός συζήτησης.

Πρόσθεσε πως τα όσα άκουσαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τους «ενόχλησαν πολύ».

Ο Έρογλου υποστήριξε ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ανέδειξαν τη σημασία και την ανάγκη διατήρησης των εγγυήσεων και ανέφερε ότι «η συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 09:04