Απομακρυσμένη φαίνεται να είναι η δυνατότητα σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους Λευκωσία και Αθήνα.

Αυτό που προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως όλα θα κριθούν στην προσεχή συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν προβλέψεις πέραν της 9ης Αυγούστου. Επειδή, όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις 9 Αυγούστου θα διαφανεί:

α) ο βαθμός στον οποίο μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ο Ακιντζί

β) ποια είναι η ατζέντα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων (αν είναι Κυπριακό ή υδρογονάνθρακες) και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

γ) αν από τη μια ο Ακιντζί μπορεί να εμφανίζεται διαλλακτικός, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία να συνεχίζει να προκαλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», από την ανάλυση που έγινε χθες στη συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη προκύπτει επίσης ότι υπάρχουν και αρνητικά δεδομένα λόγω ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες.

 Επίσης, καταγράφεται χάσμα μεταξύ της απόφασης που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ταμείο Υδρογονανθράκων και των απαιτήσεων Ακιντζί για σύσταση επιτροπής.

Η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη από το Προεδρικό ήταν αρκούντως κατατοπιστική.

Όταν ρωτήθηκε εάν σε συνάντηση του ιδίου με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα τεθούν οι βάσεις για άτυπη πενταμερή, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε «να μην προτρέχουμε του επιθυμητού». Όλα αυτά μειώνουν κατά πολύ τα περιθώρια αισιοδοξίας για την πραγματοποίηση ακόμα και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο.

Γι’ αυτό και οι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας συμφώνησαν χθες όπως επανέλθουν μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου προκειμένου να προβούν σε ανασκόπηση του αποτελέσματος των όσων θα ειπωθούν μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα πάει στη συνάντηση με τον Μ. Ακιντζί με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση, «προσβλέποντας πως ως Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποτελεί κοινή θέση πως «η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της εν λόγω χώρας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης και τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που αντί να οικοδομούν την εμπιστοσύνη, δυστυχώς προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις του άλλου μέρους».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα προκύψει πλαίσιο συναντίληψης, «το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον ζήτημα». 

«Επανέλαβα στον Πρόεδρο το αυτονόητο, ότι για την Ελλάδα καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν νοείται λύση του κυπριακού ζητήματος χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, «για παντελώς αναχρονιστικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Τουρκικές προκλήσεις

Κοινή εκτίμηση Λευκωσίας και Αθήνας είναι πως οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούν αρνητικό παράγοντα που επηρεάζει τις εξελίξεις. Η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί τροχοπέδη στο να προχωρήσουν οι προσπάθειες στο Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά αδύνατη ακόμα και τη διερεύνηση μιας συνάντησης μεταξύ του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Τούρκου προέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων συζήτησαν και «για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία κατάφωρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους τρόπους οργανωμένης αντίδρασης».

Σημείωσε ότι δεν είναι αντίδραση η οποία «προφανώς περιορίζεται μόνο στην άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».

«Είναι αντίδραση η οποία αφορά και στην ίδια την Ε.Ε., καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της, αλλά και στην ίδια την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες «για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά στην αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας».

«Την ίδια ώρα, ταυτόσημη υπήρξε και η διαπίστωση πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ε.Ε.» σημείωσε.

philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης