Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο, έκανε λόγο για μειωμένες προσδοκίες για επιτυχή έκβαση της νέας διάσκεψης, εν όψει και του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στην Τουρκία στις 16 Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η διάσκεψη θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και θα θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως με την πραγματοποίηση της διάσκεψης η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να διατηρήσει στην επιφάνεια το θέμα της Ασφάλειας, σε αντίθεση με τους Τούρκους, που θέλουν να αποφύγουν τη συζήτησή του. Σε σχέση με το κεφάλαιο αυτό, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται και θα έχει ενεργότερη εμπλοκή.

Με βάση την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, λόγω αυτής της κατάστασης που επικρατεί στη διαδικασία, έχει επιλεγεί η διαμόρφωση, εκ νέου, ενός τριπτύχου στο οποίο θα καταγράφονται διαφωνίες, συγκλίσεις, μεγαλύτερες και μικρότερες. Σε αυτήν την καταγραφή διαπιστώνονται και οι διαφοροποιήσεις, που εκ των υστέρων προβάλλονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Κριτική, πάντως, δέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης τόσο από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου όσο και από το ΑΚΕΛ. Τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου διαφωνούν με την ακολουθούμενη τακτική και ζητούν αλλαγή στρατηγικής. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε διαφωνία από διαφορετική οπτική γωνία. Κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο να αγγίξει κι άλλα θέματα (αναφέρθηκε στην εκ περιτροπής προεδρία), για να αναγκαστεί η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της στα θέματα της Ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σε σχέση με τη σύνθεση της νέας διάσκεψης, ο Ν. Αναστασιάδης είπε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν και αυτήν τη φορά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά τη Γενεύη, πιο συγκεκριμένα για το τι έχει γίνει στη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, για τα αποτελέσματα των διεθνών επαφών του, για τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών με τον κ. Ακιντζί και για την τουρκική απαίτηση περί των τεσσάρων ελευθεριών.

Ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και «ακολούθως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τη λανθασμένη ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στη συνέχεια προχωρήσαμε με την έκδοση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου».

«Σίγουρα, αν κάποιοι επιθυμούν να μην προχωρήσει ο διάλογος, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουν. Αν, όμως, θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει αυτός ο διάλογος, αν προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με την αναγκαία και την απόλυτη σοβαρότητα, τότε ναι, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Από κει και πέρα γνωρίζετε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς ευελπιστούμε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά και μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν θα υπάρχουν εκείνες οι εξελίξεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε» τόνισε.

Δόθηκαν οι επιστολές προς Γκουτέρες και Γιούνγκερ

Ο Κύπριος πρόεδρος έδωσε χθες προς τους πολιτικούς αρχηγούς αντίγραφα των επιστολών που έστειλε προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ.

Η πρώτη επιστολή, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, αφορά στην πρότασή του για τα θέματα της Ασφάλειας, την οποία επισυνάπτει. Η δεύτερη επιστολή προς τον κ. Γιούνγκερ αφορά στη θέση της Λευκωσίας για την τουρκική αξίωση για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για Τούρκους πολίτες που θα έρχονται στην Κύπρο.

Συζήτηση για τουρκικές αντιδράσεις

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, η περισσότερη ώρα αναλώθηκε στη συζήτηση που προέκυψε με την αντίδραση της τουρκικής πλευράς για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Αν και υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος, ήταν σαφής η σύγκλιση που διαμορφώθηκε για την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην προσπάθεια που καταβάλλει η τουρκική πλευρά να αναζητήσει προσχήματα για να αποφύγει επιμελώς την ουσία του Κυπριακού. Η ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου στο θέμα αυτό δείχνει και το κλίμα που διαμορφώθηκε στη σύνοδο.

Κρίση προκαλούν οι Τούρκοι με αφορμή τo «ενωτικό δημοψήφισμα»



Τεχνητή κρίση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεθοδεύουν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναζητώντας αφορμή για να πυροδοτήσει κρίση, με στόχο να αποπροσανατολίσει από την ουσία του Κυπριακού, ανέδειξε σε μείζον θέμα την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα σε σχέση με την απόφαση του κοινοβουλίου και ισχυριζόμενοι λίγο-πολύ ότι οι Έλληνες επανέρχονται στην πολιτική της… Ένωσης, οι Τουρκοκύπριοι ως πρώτο βήμα ακύρωσαν τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών.

Ζήτησαν, παράλληλα, από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ακυρώσει την απόφαση της Βουλής.

Το θέμα, όπως ανακοινώθηκε, θα εγείρει προς συζήτηση στη συνάντηση της Πέμπτης με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη ο Ακιντζί.

Η Λευκωσία αντέδρασε στις μεθοδεύσεις αυτές με κοινή ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου και γραπτή δήλωση του προέδρου, ο οποίος υπέδειξε στον Ακιντζί ότι οι Τουρκοκύπριοι υμνούν με εκδηλώσεις την εισβολή και κατοχή.

Αποσύρουν συγκλίσεις οι Τουρκοκύπριοι

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στις συνομιλίες. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε το Εθνικό Συμβούλιο χθες, η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως για να γίνει η διάσκεψη πρέπει να αποδεχθεί η Λευκωσία την αξίωσή της να εφαρμοστούν για Τούρκους υπηκόους που θα βρίσκονται στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε.

Εκβιασμός που, όπως έχει ξεκαθαριστεί, δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα αποσύρει τη συγκατάθεσή της για τη συμφωνία που αφορά στην αναλογία πληθυσμού 4:1 για Ελλαδίτες και Τούρκους, ζητώντας ίσο αριθμό.

Πληροφορίες από «Φιλελεύθερος» και mignatiou.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης