Μπαράζ προκλήσεων πραγματοποιεί η Τουρκία, με επίκεντρο τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, με ζητούμενο να έχει ρόλο και λόγο σε όλους τους σχεδιασμούς και στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επιχείρημά της είναι ότι προασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Την ώρα που ανακοίνωνε ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», βάζει πλώρη για τη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, πληροφορίες έφεραν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς να έχουν υπογράψει νέο πρωτόκολλο που προνοεί ότι: η τουρκική ακτοφυλακή διευρύνει τη συνεργασία με τα Κατεχόμενα αναφορικά με την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, από τρίτες χώρες, που ενεργούν στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς άδεια από την Άγκυρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρεται σε πρόσθετο πρωτόκολλο που υπογράφηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα και αφορά στην ανάληψη από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκστρατείας διεθνώς για την «ανάδειξη του δίκαιου αγώνα των Τ/κ» και την παροχή κάθε είδους στήριξης στις λεγόμενες διπλωματικές αποστολές του κατοχικού καθεστώτος στο εξωτερικό.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», η οποία σημειώνει ότι το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο εισέρχεται σε νέα φάση, με την Τουρκία να μην κάνει πίσω σε ό,τι αφορά στις διεκδικήσεις της.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων και ο σχεδιασμός για τουρκική βάση δεν είναι παρά αντιδράσεις της Άγκυρας στις κινήσεις που γίνονται από την κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτει η εφημερίδα, που ενοχοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν κάνει ούτε βήμα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντέλο «Μονακό»

Η «Γενί Σαφάκ» προτάσσει το «μοντέλο του Μονακό» υποστηρίζοντας πως είναι εφαρμόσιμο για την περίπτωση των Κατεχομένων.

Ο καθηγητής δρ Γκουρκάν Κουμπάρογλου υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά στα σενάρια για θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας αλλά και εποικοδομητικά για τις δύο χώρες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας των κατεχομένων περιοχών μπορεί να μεταφερθούν στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να κρατήσει τη διαχείριση των εσωτερικών ζητημάτων, διατηρώντας και ένα είδος αυτονομίας.

Όπως υποστήριξε ο Τούρκος πανεπιστημιακός, η περίπτωση του Μονακό που μετέφερε τις εξωτερικές σχέσεις και την ασφάλεια στη Γαλλία είναι ένα καλό μοντέλο που μπορεί να τύχει εφαρμογής και στην περίπτωση της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς. Κι αυτό να γίνει για όσο χρόνο απαιτηθεί μέχρις ότου το καθεστώς πετύχει αναγνώριση.

Χωρίς διεθνή αναγνώριση, διπλωματικές αποστολές σε άλλες χώρες, δεν είναι δυνατόν το ψευδοκράτος να μπορεί να διαχειριστεί θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποστήριξε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν έχει παρά να ακολουθήσει εξωτερική πολιτική που να διασφαλίζει την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Το ίδιο να ισχύει και για την άμυνα.

Τα Βαρώσια

Και το θέμα των Βαρωσίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα Άγκυρας και Κατεχομένων.

Ο Κουτρέτ Οζερσάι συνεχίζει το «ρεσιτάλ» του. Μετά τα ήξεις αφήξεις των περασμένων ημερών, ανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει η ομάδα των ειδικών που θα προχωρήσει στην καταγραφή στα Βαρώσια.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον «διευθυντή» του «τμήματος Βακουφίων», Ιμπραχίμ Μπεντέρ. Ο Οζερσάι ενημερώθηκε για τις έρευνες και τα στοιχεία που κατέχει το «τμήμα Βακουφίων» σχετικά με την περίκλειστη πόλη. Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο ακαδημαϊκές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για το θέμα.

Για σήμερα ο Οζερσάι έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την πρώτη μετά τη δημόσια σύγκρουση των δύο με αφορμή το δείπνο του πρώτου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Οζερσάι θα ενημερώσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για τα Βαρώσια. Προηγήθηκε συνάντησή του με τον με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Αύριο, Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς για να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος.

philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης