Μποζκίρ: Περισσότερες οι ελπίδες για τελική λύση στο Κυπριακό μετά τον Σεπτέμβριο

Μποζκίρ: Περισσότερες οι ελπίδες για τελική λύση στο Κυπριακό μετά τον Σεπτέμβριο
«Οι ελπίδες για επίτευξη τελικής λύσης στο κυπριακό μετά τον Σεπτέμβριο είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, επιβεβαιώνοντας ότι ο Σεπτέμβρης είναι καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι «επειδή με τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου τέθηκαν οι παράμετροι της λύσης, οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν από το μηδέν», προσθέτοντας ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση.

Αναφερόμενος στην παραίτηση Σερντάρ Ντενκτάς από τη θέση του «υπουργού» τουρισμού, ο κ. Μποζκίρ είπε ότι «ο μακαριστός πατέρας του κ. Ντενκτάς ήταν ασφαλώς ο ήρωας της `ΤΔΒΚ`, ιστορικό όνομα». «Αλλά ίσως ο λόγος που δεν επιλύθηκε το Κυπριακό να ήταν και ο μακαριστός Ντενκτάς. Για πολλά χρόνια όταν το Κυπριακό έφτανε σε σημείο λύσης, επεδείκνυε συνέχεια συμπεριφορά μη λύσης».

Συνεχίζοντας την αναφορά στο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε, «μπορώ να πω ότι είναι γιος του πατέρα του. Πάντα είχε τις ίδιες απόψεις με αυτόν. (Την παραίτησή του) τη βρίσκω εκτός χρόνου, ακριβώς την ώρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, όταν εμφανίστηκε μια δυνατότητα για λύση του Κυπριακού. Είναι δικαίωμα του καθενός να παραιτείται, είναι πολιτική επιλογή, αλλά η χρονική στιγμή έχει σημασία. Αυτή η παραίτηση είναι μια παραίτηση που δίνει την εικόνα του να μην βγει θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις. Μακάρι να μην παραιτείτο», είπε ο κ. Μποζκίρ.

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μέσα σε δύο μήνες μπορούν να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια. «Αν μπούνε ανοίγουμε δέκα κεφάλαια τα ανοίγουμε σε δύο μήνες. Αν δεν εργαζόμασταν για οχτώ χρόνια ίσως να πηγαινοερχόμαστε άλλα πέντε χρόνια καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να τα ανοίξουμε. Οι διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν. Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν ημερομηνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων αλλά όταν αρθεί το πολιτικό εμπόδιο εμείς ως Τουρκία μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε σε δύο χρόνια και να ανοίξουμε και να κλείσουμε όλα τα κεφάλαια μέχρι το 2017», δήλωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, 12:12