Να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 1974, με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο, ζήτησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της σημερινής 40ής επετείου μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ περί «προσπάθειας της κυβέρνησης για αλλοίωση ιστορικών γεγονότων», ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «τα γεγονότα είναι που γράφουν την ιστορία και κανένας δεν μπορεί να τα αλλοιώσει». Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε, επίσης, ότι «η ιστορία δεν αλλοιώνεται ποτέ, ούτε από ηγέτες ούτε από συγγραφείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση στον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι «ο αρχιεπίσκοπος δίδει συγχωροχάρτια», έδωσε ο κ. Χρυσόστομος μετά το τρισάγιο που τέλεσε στους τάφους όσων ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 κατά της κυβέρνησης Μακαρίου, δηλώνοντας ότι «η Εκκλησία, εκ της φύσεώς της, συγχωρεί».

Η Βουλή συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Ο πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του προειδοποίησε ότι σαράντα χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Κατήγγειλε ότι οι διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό προωθούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων, με τη μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, έτσι που να ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ομήρου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιώσουν από την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη και να εκπληρώσει το πρωτόκολλο 10 της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

«Ακόμα πιο βαριές γίνονται χρόνο με τον χρόνο οι ευθύνες που αναλογούν στην ηγεσία του τόπου, 40 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν έχουμε, είπε, κανένα δικαίωμα να ξεπουλάμε πατρίδες ούτε να εφησυχάζουμε ούτε να συμβιβαζόμαστε με τη στασιμότητα ή να χωρίζουμε τον λαό μας, γιατί πληρώσαμε ανεπανόρθωτα την εθνική διχόνοια στο παρελθόν. Για την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για να καταλήξει σε έναν ορθό και βιώσιμο συμβιβασμό.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι πέρυσι έγιναν τολμηροί παραλληλισμοί από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, που υποστήριξε πως η αριστερά κουβαλά το στίγμα της απουσίας από τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ότι η δεξιά είναι χρεωμένη με το πραξικόπημα της χούντας. Φέτος, πρόσθεσε, επιχειρείται να προστεθεί «μια άλλη ανιστόρητη εξίσωση, ότι για το 1974 φταίμε εμείς».

Είναι πραγματικά κρίμα, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, που τέσσερις δεκαετίες μετά ορισμένοι δεν βρίσκουν τη δύναμη να δουν την αλήθεια κατάματα και να την παραδεχτούν.

«Ούτε οι γεωστρατηγικοί στόχοι υποταγής της Κύπρου στα νατοϊκά συμφέροντα» είπε «ούτε οι επεκτατικοί τουρκικοί υπολογισμοί θα είχαν πετύχει, αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι δούρειοι ίπποι για να τους υλοποιήσουν».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι όλες οι επικλήσεις δήθεν πολιτικών λαθών και παραλείψεων πριν από το πραξικόπημα «είναι ατεκμηρίωτες και αβάσιμες, γιατί μόνο το έγκλημα του πραξικοπήματος έδωσε στην Τουρκία την αφορμή και το πρόσχημα για την εισβολή και κατοχή».

Δεν αποδεχόμαστε, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, μια λύση που να καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, να μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο και να δίνει επεμβατικά ή άλλα δικαιώματα στην Τουρκία, ούτε λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης