Νέα παράνομη οδηγία NAVTEX φέρεται να εξέδωσε η Τουρκία για το Μπαρμπαρός, με ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εφημερίδα, η παράνομη οδηγία θα ισχύσει μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. Όσον αφορά στην περιοχή που το Μπαρμπαρός θα διεξάγει παράνομα τις νέες έρευνες του, αυτή έχει καθοριστεί για νοτιοδυτικά της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίπρις έκανε αναφορά σε ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Μπαρμπαρός, ωστόσο επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας προς το παρόν δεν υπάρχει.

Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ το μεσημέρι της Πέμπτης, η Λευκωσία καθώς και τα πολιτικά κόμματα αξιολογούν τις πληροφορίες που θέλουν το Μπαρμπαρός να ξεκινά εκ νέου έρευνες στην περιοχή.

Πηγές των αρχών ασφαλείας στη Λευκωσία ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι αξιολογούνται τα διάφορα σενάρια. Μια από τις πληροφορίες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι αρχίζουν οι έρευνες του Μπαρπαρός από τις αρχές Ιανουαρίου ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε, ότι η Λευκωσία, αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, σε σχέση με το Μπαρπαρός. Είπε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θέλει να δει τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι συγκεκριμένων εξελίξεων που θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες ή βδομαδες, ώστε όταν επαναρχίσει ο διάλογος να έχει θετική προοπτική. Έστειλε επίσης το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναστείλει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ζητά η Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης