Τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί τόσο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και το τι θα μεταφέρει στον ίδιο τον γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση, προκαθόρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του προς την παροικία του Λονδίνου.

Έπειτα από τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφαίνεται ότι η Λευκωσία θέλει να καταστήσει ξεκάθαρο προς τη διεθνή κοινότητα ότι είναι μεν αποφασισμένη να μπει σε εποικοδομητικό διάλογο και να συνδράμει στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτω υπό την απειλή της Τουρκίας και τις παράνομες ενέργειές της τόσο σε στεριά όσο και στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τον πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος. Δήλωσε ακόμα ότι προτίθεται να καταγγείλει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τόσο τις έκνομες ενέργειες όσο και τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, επίσης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση με το θέμα της πολιτικής ισότητας και την επιμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να υποδεικνύει ότι η πολιτική ισότητα είναι αποδεχτή, αλλά δεν είναι αποδεχτή η πολιτική ανισότητα.

«Θα είναι σαφής η θέση μου προς τον γ.γ. των ΗΕ. Όσο είμαι αποφασισμένος να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω και εφόσον η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες, τις έκνομες ενέργειες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου. Και χαίρομαι να πω πως σε τούτο το σημείο ομόφωνη είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από την απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ακόμα ότι για να αποδώσει ένας διάλογος απαιτείται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων και διερωτήθηκε πώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτος–μέλος όπως είναι η Κύπρος και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, της ΑΟΖ του κάθε κράτους.

»Κατά τη διάρκεια της ερχόμενης βδομάδας θα έχω σειρά από επαφές με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με υπουργούς Εξωτερικών χωρών Μονίμων Μελών, αλλά και αξιωματούχους σωρείας άλλων χωρών, προκειμένου να μεταφέρουμε τα μηνύματα και την αποφασιστικότητά μας για μια νέα αρχή» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία επιδιώκει πλήρη έλεγχο

Ο Κύπριος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της μη λύσης του Κυπριακού στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, μέσα από στρατηγικούς στόχους επιδίωκε τον έλεγχο ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή, δεν αρνούμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τους έχω πει κατ’ επανάληψη ότι μπορεί να έχετε τη θετική ψήφο, αλλά πότε να την ασκείτε; Αν και εφόσον η ελληνοκυπριακή κοινότητα καταχρώμενη του αριθμού προσπαθήσει να πάρει τέτοιες αποφάσεις που να ζημιώνουν είτε την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία είτε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Πού είναι η αναγνώριση της πολιτικής ισότητας; Και έχω προκαλέσει κατ’ επανάληψη και τον κ. Ακιντζί και τους συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο να μου δώσουν ένα και μόνο παράδειγμα από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών όπου ισχύει κάτι ανάλογο. Δηλαδή, η μια κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης. Πού είναι ο αλληλοσεβασμός; Πού είναι η πολιτική ισότητα;» επεσήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης