Οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι αρνητικοί σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά θέτουν διαφορετικούς όρους προκειμένου να δεχθούν την πραγματοποίησή της.
 
Ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος να πάει στη Γενεύη, εάν και η τουρκική πλευρά συμφωνήσει: πρώτον, στη Γενεύη να συζητήσουν αρχικά το εδαφικό (με χάρτες) και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Δεύτερον, μετά τη συμφωνία στο εδαφικό να προχωρήσουν με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τη θέση του προέδρου Αναστασιάδη, τα άλλα θέματα -τα οποία ως γνωστόν προτάσσει η τουρκική πλευρά- και κυρίως της εκ περιτροπής προεδρίας και των τεσσάρων ελευθεριών να τα συζητήσουν ευθύς μετά τη συμφωνία σε εδαφικό και ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε γύρω στις πέντε ώρες, σημείωσε πως η πρόταση που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού».

Απέρριψε και δημοσίως τα όσα πρότεινε ο Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να πάνε στη Γενεύη και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα Κυπριακού.

Στις δηλώσεις του στα Κατεχόμενα ο Ακιντζί κατέγραψε τις τρεις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον, ζήτησε να ορισθεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης.

Δεύτερον, να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό τη μορφή πακέτου και, τρίτον, να αναβληθούν οι γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να συζητηθούν όλα τα θέματα μαζί, προκειμένου να μπορεί να δώσει έμφαση σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, ώστε να παζαρέψει τα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του με χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες, στοχεύοντας σε μια συμφωνία, η οποία πρωτίστως θα διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία και δεν θα οδηγεί σε αδιέξοδο. Ο Μ. Ακιντζί είπε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία (στη βάση της δικής του πρότασης), τότε θα πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να πουν ποιος φέρει την ευθύνη.

«Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ εις οτιδήποτε έχω εισηγηθεί, αφού εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορούν να επαναληφθούν» τόνισε.

Πρόσθεσε πως ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέλαβε να έχει τις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τα δύο μέρη για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «έχουμε υποβάλει μια δημιουργική εισήγηση, για να οδηγηθούμε σε ουσιαστικό διάλογο και το επιθυμητό αποτέλεσμα». Ωστόσο, τόνισε ότι υπήρξε διαφωνία από τους Τουρκοκύπριους.

Τέλος, τόνισε πως ο λαός θα ενημερωθεί και ότι ο ίδιος θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τα κόμματα, τόσο για το τι διημείφθη σήμερα στη συνάντηση όσο και για το τι περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσαν οι Ελληνοκύπριοι.

Ακιντζί: «Απαράδεκτες προϋποθέσεις δεν επιλύουν το Κυπριακό».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά  Ακιντζί κατηγορεί τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο ότι αποφεύγει να συμφωνήσει με τις «εποικοδομητικές προτάσεις του», προβάλλει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu Agency.

Στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Ακιντζί δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ν. Αναστασιάδης «απέρριψε την πρόταση για νέα διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς προαπαιτούμενα» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κύπρου ότι «δεν υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος στη συνάντησή τους».

Απάντηση Μόσχας για δήθεν «ρωσικό εμπόδιο» στο Κυπριακό

Η Μόσχα αδυνατεί να κατανοήσει ισχυρισμούς σε ΜΜΕ για «δήθεν προσπάθειες της Ρωσίας να εμποδίσει την επανένωση της Κύπρου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Απαντώντας σε ερώτηση, πρόσθεσε πως «αυτοί οι ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, που προσαρμόζουν τις ενέργειές τους με ορισμένες ομάδες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για τη θέση αρχών μας για την Κύπρο».

Σχολιάζοντας ισχυρισμούς «σε ορισμένα δυτικά ΜΜΕ ότι η Ρωσία προσπαθεί να εμποδίσει μια διευθέτηση στην Κύπρο», η Μ. Ζαχάροβα είπε πως η θέση της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει. «Υποστηρίζουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων».

«Σε ό,τι αφορά στους παράλογους ισχυρισμούς για προσπάθειες της Ρωσίας να εμποδίσει τις ενδο-κυπριακές συνομιλίες, δεν υπάρχουν γεγονότα να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως οι αντι-ρωσικοί ισχυρισμοί αποτελούν προπέτασμα καπνού που δημιουργήθηκε για να αποκρύβουν τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας διευθέτησης στην Κύπρο, όπως τα θέματα της εξωτερικής ασφάλειας του κράτους.

«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι Κύπριοι» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Ρωσία αντικρίζει ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε προσπάθειες να ασκηθούν επιδράσεις έξωθεν για να υπάρξει τεχνητή επιτάχυνση της διαδικασίας και να επιτευχθεί μια διευθέτηση με οποιοδήποτε κόστος.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση των ηγετών των κοινοτήτων της Κύπρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ανέφερε, ακόμη, πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά το παρόν στάδιο του ενδοκοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο και εύχεται να επιτύχει.

Η Ζαχάροβα ανέφερε πως είναι απογοητευτικό που τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών δεν εμπλέκονται στη συζήτηση αυτών των θεμάτων. Είναι φανερό πως το σύστημα των εγγυήσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο από τη συμφωνία Λονδίνου και Ζυρίχης του 1960 είναι αναποτελεσματικό. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου μετά την επανένωση μπορεί να προστατευτεί με ασφάλεια με εγγυήσεις του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε.

Πληροφορίες από philenews.com / KYΠΕ / Anadolu Agency
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης