Toυ Μάριου Βελέντζα

«Ο ΟΗΕ παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας και της ειρήνης, συνδράμοντας τα μέγιστα στην επίλυση -με διπλωματικά μέσα- των διαφορών μεταξύ κρατών» ανέφερε στο zougla.gr ο Δρ. Χρίστος Α. Θεοδούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων και για την εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, και η οποία αφορούσε στα 70 χρόνια από την ίδρυση του συγκεκριμένου οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας εκλεγεί από τις 21 Νοεμβρίου στη θέση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Θεοδούλου υποστήριξε ότι έχουν διαψευστεί όσοι προέβλεπαν πως ο ΟΗΕ θα έχει την ίδια μοίρα με την Κοινωνία των Εθνών.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, είπε ότι δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να το διαχειριστούν μόνες τους, προτείνοντας ως τον πλέον κατάλληλο τον ΟΗΕ.

Ο Παναγιώτης Μπατσαρισάκης με τον Δρ Θεοδούλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναστασιάδης: Θα συνεχίσουμε με σθένος να εργαζόμαστε άοκνα για λύση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 70χρονων του ΟΗΕ.

«Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε με σθένος να εργαζόμαστε άοκνα, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 70η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «παρά την κριτική που του έχει ασκηθεί κατά την διάρκεια της 70χρονης ιστορίας του, ο ΟΗΕ παραμένει το αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στο στερέωμα των διεθνών σχέσεων».

«Η ειρήνευση, η πρόληψη των συγκρούσεων και η οικοδόμηση της ειρήνης αποτελούν μερικούς εκ των βασικών πυλώνων δράσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ έχει κατορθώσει να αποτρέψει έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο και έχει μεσολαβήσει στον τερματισμό πάνω από 170 συγκρούσεων στον κόσμο», σημείωσε.

Επί του παρόντος, πρόσθεσε, «περισσότεροι από 100.000 ειρηνευτές του ΟΗΕ υπηρετούν σε 16 διαφορετικές χώρες επιβλέποντας τη διατήρηση της ειρήνης. Μεταξύ αυτών και στην Κύπρο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλές ένοπλες συγκρούσεις στην υφήλιο πιστοποιούν το γεγονός ότι η παγκόσμια ειρήνη εξακολουθεί να είναι ένα όραμα που δεν έχει επιτευχθεί».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τα ζητήματα της ειρήνης και της σταθερότητας σε διαφορές μεταξύ και εντός των εθνών, αφού μη κρατικοί φορείς, όπως είναι οι τρομοκράτες, έχουν αμφισβητήσει τη διεθνή τάξη, οδηγώντας σε φαινόμενα θρησκευτικού φονταμενταλισμού, βίαιου εξτρεμισμού και εκτοπισμού δια της βίας. Παράλληλα, νέες παγκόσμιες απειλές έχουν επίσης προκύψει, όπως η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

«Η μεταναστευτική κρίση που σοβεί στην περιοχή μας, αλλά και η επέκταση του τρομοκρατικού κύματος στην καρδιά της Ευρώπης, όπως το ζήσαμε με το πρόσφατο βάναυσο κτύπημα στο Παρίσι και στο παρελθόν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνιστούν τεράστιες προκλήσεις για τον ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Δεν ξεχνούμε, πρόσθεσε, «ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, βασίζεται και νομιμοποιείται από την πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν το απαράδεκτο στάτους κβο και τη βίαιη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, καλώντας για την επανένωσή της και την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής. Ψηφίσματα και αποφάσεις που, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί».

Με αυτή την ευκαιρία, συνέχισε, «θέλω να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε με σθένος να εργαζόμαστε άοκνα, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση».

«Μια λύση που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.Ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Σε αυτή μας την προσπάθεια προσβλέπουμε στην ενεργό στήριξη του ΟΗΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «η επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ είναι και μία ευκαιρία για όλα τα κράτη να αναλογιστούν τι είναι αυτό που απαιτείται προκειμένου να ανανεώσουν την αφοσίωσή τους στις αρχές του Οργανισμού».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αφοσιωμένη σε αυτές τις αρχές του Οργανισμού», προσθέτοντας ότι «εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας στο σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίλυση του κορυφαίου εθνικού μας προβλήματος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «μία από τις παραμέτρους είναι στην ποθητή περίπτωση που πετύχουμε λύση, η όλη λύση να υπαχθεί στο κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να υπάρχει η ανταπόκριση στις εύλογες ανησυχίες είτε της μιας είτε της άλλης κοινότητας, για τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε τα όσα θα συμφωνήσουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης