Ο Κυπριανού για τη συνάντησή του με την Κλίντον

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010, 10:51
Ο Κυπριανού για τη συνάντησή του με την Κλίντον
Πολύ καλή κι εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, τη σύντομη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε λόγος για το Κυπριακό ζήτημα.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι χωρίς τη θετική στάση της Άγκυρας δεν μπορεί να υπάρξει μία σύντομη και κοινώς αποδεκτή λύση, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, στις μελλοντικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, έγινε αναφορά για επιμέρους θέματα, όπως για το ζήτημα της νεκρής ζώνης της Αμμοχώστου, ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στην κ. Κλίντον ότι η Αμμόχωστος θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μια ξεχωριστή περίπτωση.
Σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στην εξέλιξη των συνομιλιών, ο Κυπριανού είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στην ανασκόπηση των γεγονότων αλλά και στη στήριξη των διαπραγματεύσεων και των δύο πλευρών.


«Αλλά βεβαίως, η δομή των συνομιλιών, ως έχει σήμερα, δεν σηκώνει παρεμβάσεις από τρίτους. Εκείνο που τονίζουμε πάντα και το σημειώνουν με προσοχή οι ΗΠΑ είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν όσον αφορά στην Άγκυρα. Δεν είναι συνομιλητής μας αλλά εκείνη καθορίζει την έκβαση των συνομιλιών και είναι σημαντικό να παίρνει τα σωστά μηνύματα», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Τέλος, σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κυπριανού εμφανίσθηκε ικανοποιημένος, δηλώνοντας πως «η κ. Κλίντον αναγνώρισε την επέκταση των σχέσεων δύο χωρών ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια σε όλους τους τομείς. Υπάρχει μία σημαντική προοπτική να επεκταθούν ακόμη περισσότερο και συμφωνήσαμε να υπάρξει ένας θεσμικός διάλογος μεταξύ των δύο υπουργείων ακριβώς για να εξετάζουμε σε ποιες πτυχές και σε ποια ζητήματα μπορούν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς μας σχέσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010, 10:55