Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και η σύζυγός του πέρασαν στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέστησαν στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην δημάρχου Λευκωσίας, Λέλλου Δημητριάδη, με τίτλο: «Ο Δήμος Λευκωσίας επί Δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη 1971-2001».

Στην παρουσίαση, η οποία έγινε στην μεσαιωνική Πύλη Αμμοχώστου, πλησίον της «νεκρής» ζώνης της Λευκωσίας, δεν παρέστη ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (τον εκπροσώπησε ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης). Επίσης ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου δεν μπόρεσε, για λόγους υγείας, να παρευρεθεί στην εκδήλωση που έγινε στην Πύλη Αμμοχώστου, ένα από τα μνημεία τα οποία έσωσε και ανέδειξε. Αντίθετα, το «παρών» έδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας έφεραν μαζί οι επείγουσες ανάγκες της διαιρεμένης Λευκωσίας», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, για τον φίλο του, όπως τον αποκάλεσε, Λέλλο Δημητριάδη. Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ήταν ο συνεργάτης του κ. Δημητριάδη στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας ως δήμαρχος του τουρκοκυπριακού δήμου, τόνισε πως «αν υπάρχει σήμερα το κοινό αποχετευτικό σύστημα και το Master Plan και αν μπορούν σήμερα οι Κύπριοι να διασχίσουν με τα πόδια την οδό Λήδρας και το Λήδρα Πάλας, το οφείλουν στο όραμα του Λέλλου Δημητριάδη σε μια εποχή χωρίς επαφές μεταξύ των κοινοτήτων».

Στον χαιρετισμό του ο πρώην Πρόεδρος, Γιώργος Βασιλείου, υπογράμμισε πως ο Λέλλος Δημητριάδης «κέρδισε την αγάπη και τη στήριξη όλων των Κυπρίων και πως είχε το θάρρος να προχωρά με αποφάσεις στη συντηρητική κοινωνία της Κύπρου». Μας έμαθε, προσέθεσε, να ελπίζουμε και να πιστέψουμε πως «μαζί θα χαρούμε τη Λευκωσία ως πρωτεύουσα της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου».

Στην παρέμβασή του ο φιλόλογος, Ανδρέας Χατζηθωμά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Λέλλου Δημητριάδη σε κάθε στάδιο της εξέλιξης της Λευκωσίας, τονίζοντας ότι πρωτοστάτησε για να αποτραπεί η κατεδάφιση ιστορικών κτιρίων, όπως το σημερινό Λεβέντειο Μουσείο, και για την μετονομασία της πλατείας Μεταξά σε πλατεία Ελευθερίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νυν δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και οι γιοι του πρώην δημάρχου, Αχιλλέας και Κωνσταντίνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης