Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας «24», ο CEO της Wargaming Βίκτορ Κίσλι είχε χαρακτηριστεί ως ο «Steve Jobs» της Κύπρου.

Ο χρόνος έδειξε ότι ο κ. Κίσλι, πέρα από τις τεχνολογικές καινοτομίες που συνεχίζονται αμείωτες στα online video games της εταιρείας του, έμοιασε στον Steve Jobs και σε ακόμη έναν τομέα, καθώς σύμφωνα με το αφιέρωμα του διεθνούς φήμης οικονομικού site Bloomberg.com η περιουσία του εκτιμάται πλέον στο 1 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκορώσος «γκουρού» δημιούργησε από το μηδέν έναν κολοσσό στον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο του online gaming, τη WarGaming, που με κεντρικό προϊόν το World of Tanks και τα World of War planes, World of Warships που λανσαρίστηκαν πρόσφατα, έφτασε να έχει πάνω από 80 εκατομμύρια χρήστες, ενώ μπήκε και στο βιβλίο Γκίνες με τους περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες σε online παιχνίδι το 2013 με 190.541!

Ο Βίκτορ Κίσλι πήρε πτυχίο Φυσικής, έχοντας ξεκινήσει να γράφει παιχνίδια από το 1995 ως χόμπι, αφού παραλίγο να μην πάρει καν πτυχίο λόγω του περίφημου video-game Civilization. Όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, οι πρώτες του προσπάθειες στον τομέα των video-games ήταν «υπερβολικά φιλόδοξες και δεν κατέληξαν πουθενά». Τελικά, το 2001 έφτιαξε μία διαδικτυακή εφαρμογή διαφήμισης, την AdRevolver, η οποία πουλήθηκε αρχικά στη διαφημιστική εταιρεία BlueLithium και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Yahoo έναντι 300 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2007, είχε την ιδέα να μπει στον χώρο του online παιχνιδιού και με το World of Tank, το οποίο ανέπτυσσε επί τρία χρόνια μαζί με την ομάδα του, κατάφερε να κάνει τη μεγάλη επιτυχία. Ο Λευκορώσος, που συνεχίζει να κρατάει ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ σε σχέση με έτερους δισεκατομμυριούχους, βρήκε το νησί που του ταιριάζει στην Κύπρο και έχει βαλθεί να μετατρέψει τη χώρα σε κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.

Οι δεσμοί του με την Κύπρο

Το ευνοϊκό περιβάλλον της Κύπρου για επιχειρήσεις οδήγησε τον Βίκτορ Κίσλι στην απόφασή του να ιδρύσει εκεί την WarGaming το 2011, ενώ την εισήγαγε και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Στο αφιέρωμα του Bloomberg με τίτλο «Το World of Tanks δημιουργεί έναν νέο δισεκατομμυριούχο από τη Λευκορωσία» γίνεται ειδική αναφορά στις σχέσεις του με την Κύπρο. Ο Βίκτορ Κίσλι έχει πλέον διπλή υπηκοότητα, αφού απέκτησε και την κυπριακή, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην απόφασή του να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, όπου έχει ποσοστό 17% μέσω της Wargaming.

Μάλιστα, η Wargaming είναι σταθερά ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» του κράτους, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία εισπράττει τους περισσότερους φόρους σε σχέση με κάθε άλλη εταιρεία, από τον «κολοσσό» των onlinevideo-games, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί όσο γιγαντώνεται η εταιρεία.

Αυτό που δεν αναφέρεται στο αφιέρωμα του Bloomberg είναι οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε πόστα υψηλής τεχνολογίας και νέας οικονομίας, όπως τα onlinevideo-games, που προσφέρει η Wargaming, ανεβάζοντας διεθνώς το προφίλ της Κύπρου σε έναν ολοένα και πιο σημαντικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτήν τη στιγμή η Wargaming απασχολεί συνολικά 4.000 εργαζομένους σε 11 διαφορετικές χώρες, με τους 190 να βρίσκονται στην Κύπρο, προερχόμενοι από 20 διαφορετικές χώρες και εθνικότητες.

Σημαντικό ρόλο στην παραμονή της Wargaming μετά το «κούρεμα» του Μαρτίου του 2013 έπαιξε ο general manager του ομίλου, Βαγγέλης Γεωργίου. Ο στενός συνεργάτης του Βίκτορ Κίσλι είδε τις ευκαιρίες που ανοίγονταν στο νησί παρά την κρίση και το κακό περιβάλλον εκείνων των ημερών και με τις επενδύσεις του ομίλου στην Ελληνική Τράπεζα αλλά και στα ακίνητα που χρειάστηκε να αποκτηθούν για το αρχηγείο της Wargaming, αλλά και για τους εκατοντάδες εργαζόμενους του ομίλου. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών του είναι φανερό καθημερινά. Η Κύπρος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο και ραγδαία αναπτυσσόμενο «κολοσσό» των onlinevideo-games με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που αποδίδει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και ταυτόχρονα έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την κυπριακή κοινωνία και βοηθάει σημαντικά στο να σταθεί και πάλι στα πόδια της η οικονομία του νησιού, μέσω της επένδυσης στην Ελληνική Τράπεζα.

H εντυπωσιακή έδρα της Wargaming

Το «αρχηγείο» της Wargaming, από όπου ο Βίκτορ Κίσλι σχεδιάζει την επέκταση της… αυτοκρατορίας του σε όλες τις διαθέσιμες συσκευές –πρόσφατα το WorldofTanks έγινε διαθέσιμο στο Playstation 4 και ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες εκδόσεις των video-games σε tablets και κινητά– είναι χωρίς αμφιβολία ένα «κόσμημα» για την αρχιτεκτονική της Λευκωσίας, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα όλων όσοι τυχαίνει να περνάνε από τη Λεωφόρο Σέβερη.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του κτηρίου, που θυμίζει τις αντίστοιχες έδρες της Google και της Apple στη Silicon Valley της Καλιφόρνια, είναι τα γυμναστήρια και τα σπα που υπάρχουν στο τρίτο υπόγειο του 11ώροφου κτηρίου, η εκπληκτική αίθουσα συνεδριάσεων με δύο οθόνες 98 ιντσών και με θέα 180 μοιρών προς την υπόλοιπη Λευκωσία.

http://www.24h.com.cy

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης