Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως ελπίζει ότι η πρότασή του για μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό θα φέρει ένα «νέο όραμα» στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου την αποκλείει.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters μέσω Skype, ο Τατάρ, «πρόεδρος» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, δήλωσε πως πάνω από 40 χρόνια συνομιλιών για ένα ομοσπονδιακό σύστημα απέτυχαν και χρειάζεται τώρα μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πηγαίνω εκεί (στη Γενεύη) για να προωθήσω το νέο όραμά μου. Το νέο όραμά μου είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με καλές σχέσεις γειτονίας, που θα συνεργάζονται με κάθε τρόπο, που θα προωθούν την ευημερία όλων των Κυπρίων» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Όταν λέω δύο κράτη, προφανώς εννοώ την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκυπρίους» πρόσθεσε.

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει τη φόρμουλα των δύο κρατών, ο Τατάρ δήλωσε πως αυτός θα συνεχίσει να προωθεί μαζί με την Άγκυρα την «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι εξουσιοδότησε έναν διαπραγματευτή για να συζητήσει με τους Ελληνοκυπρίους, μέσω του ΟΗΕ, τη λειτουργία των σημείων διέλευσης ανάμεσα στην ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι σύντομα, αν τα μέρη δείξουν «θετική στάση». Η κυπριακή κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά αυτά τα τέσσερα σημεία διέλευσης τον Φεβρουάριο του 2020 εξαιτίας του Covid-19.

Ο Τατάρ, ο οποίος θα έχει σήμερα στην Τουρκία συνομιλίες με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης πως σχεδόν 150.000 επισκέπτες έχουν επισκεφθεί τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο, όταν οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν πέρυσι να ανοίξουν εν μέρει την παραλιακή αυτή πόλη, από την οποία οι 39.000 Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της διέφυγαν κατά το δεύτερο κύμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είναι άσκοπο να παραμένει η πόλη κλειστή, αν δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης