Ατεκμηρίωτο και λανθασμένο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τον ισχυρισμό περί εγκλωβισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς σε “δήθεν επικίνδυνες ατραπούς” στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σε γραπτή δήλωση για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνησή του, αναφέρει ότι η απόφασή του προκαλεί “θλίψη και ερωτηματικά” και την χαρακτηρίζει “βεβιασμένη”, γιατί, όπως αναφέρει, η ΕΔΕΚ δεν ανέμενε τη συνάντηση των ηγετών των συνεργαζομένων κομμάτων μαζί του, την οποία η ίδια ζήτησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι “δυστυχώς η ΕΔΕΚ, ενώ λάμβανε μέρος στην κυβέρνηση, λειτουργούσε ουσιαστικά σαν αντιπολίτευση τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε πολλά ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης”.

Ο κ. Χριστόφιας στη δήλωσή του αναφέρει ότι στο Κυπριακό είναι γνωστές οι διαφορές απόψεων με την ΕΔΕΚ, αλλά υποστηρίζει πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει χάσμα προσεγγίσεων, όπως δημόσια παρουσιάζεται.

Επίσης, σημειώνει ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η βασική αρχή των διαπραγματεύσεων, ότι “τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα”, και επισημαίνει ότι “δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε τόσο κοντά στη λύση όσο ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Χριστόφιας με τη γραπτή του δήλωση διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει συνεπής στη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην οποία “η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα”.

Πριν από τη δήλωση, οι προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ υπουργοί Συγκοινωνιών και Γεωργίας υπέβαλαν γραπτώς τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στο κυβερνητικό έργο και τους ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τον διορισμό των νέων υπουργών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης