Aγκυροβολημένο μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου στον Άγιο Σέργιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα βρίσκεται το «Barbaros», αναμένοντας νέες οδηγίες από την Άγκυρα για καινούριες έρευνες στην Κύπρο.

Όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές στο «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)» η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αιντε. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση για τις επόμενες κινήσεις του «Barbaros», καθώς η Άγκυρα έδωσε χρόνο στον κ. Αιντε -όπως το ζήτησε- για να μεσολαβήσει, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, διαψεύδεται ότι υπήρξε ανακοίνωση της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) την οποία επικαλέστηκε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ισχυριζόμενη ότι «θα ξεκινήσουν έρευνες στις 5 Ιανουαρίου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες του «Barbaros» θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς: Αν δηλαδή θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση ή όχι. Επισημαίνουν πως σε περίπτωση που αποδώσουν οι προσπάθειες του κ. Έιντε, τότε το «Barbaros» θα αποχωρήσει, διαφορετικά θα εκδοθεί νέο NAVTEX από την Άγκυρα.

Συμβούλιο Αρχηγών

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Τουρκίας, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Κατά τη σύσκεψη θα αξιολογηθεί η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τ/κ εφημερίδα είχε «αποκαλύψει» πριν από λίγες ημέρες πως σήμερα αναμένεται η έκδοση νέας παράνομης NAVTEX για καινούριες έρευνες του «Barbaros» στα νότια της Κύπρου, κοντά στα οικόπεδα 4,5, 6 , 10 και 11.

Η Άγκυρα αξιώνει αναστολή των εργασιών της ENI στο τεμάχιο Αμαθούσα, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, προκειμένου να αποσύρει το «Barbaros» από την Κύπρο.

Πηγή: nomisma.com.cy
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης