Υπογραμμίζοντας ότι «προχωρούμε διεκδικητικά χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά αλλά λειτουργώντας πατριωτικά με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού υπεραμύνθηκε των ενεργειών και της πρακτικής που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας με θέμα «Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και η προοπτική επίλυσής του» ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της πολιτικής συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο και προανήγγειλε πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη Λευκωσία, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ώμοι κανενός δεν είναι τόσο δυνατοί, ώστε να σηκώσουν το βάρος της επίλυσης του Κυπριακού», παρατήρησε ο κ. Κυπριανού και απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας τη συνεργασία «σε όλα εκείνα που συμφωνούμε».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και πιστεύουμε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει έναντι της διεθνούς κοινότητας, παραμένοντας προσηλωμένοι στις διεθνείς αρχές στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την επίλυση του Κυπριακού».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι ο Κυπριακός λαός, καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια τελική συμφωνία, προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων, θα τεθεί σε δημοψηφίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος, επίσης, στην Τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε ουσιαστικές υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, και πρόσθεσε ότι δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτές.

Τέλος, σημείωσε ότι «εμείς δεχθήκαμε τη λύση της ομοσπονδίας για να επανενώσουμε το νησί μας αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε βασικά ζητήματα» και εξέφρασε την υποστήριξή του στο πρόσωπο και τις κινήσεις του Δημήτρη Χριστόφια για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης