Υπήρξε διαχρονική η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ότι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθεί και να λυθεί σε Διεθνή Διάσκεψη, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο κοινότητες μπορούν και πρέπει να πλαισιώσουν στη Διάσκεψη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει δε να είναι αυτονόητο, σημειώνει, ότι η Διεθνής Διάσκεψη νοείται μόνο όταν επί της εσωτερικής πτυχής οι διαπραγματεύσεις βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας προσθέτοντας ότι είναι προφανές από τις δηλώσεις Ακιντζί ότι, αυτό που εννοεί, αναφερόμενος σε πενταμερή διάσκεψη, ως προς τη σύνθεση της, είναι ότι θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες. Ως εκ τούτου εγείρονται δύο σημαντικά ερωτήματα στα οποία η Ελληνική Κυπριακή πλευρά οφείλει να απαντήσει και να τοποθετηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρώτον, παραμένουμε σταθεροί στη θέση ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις επί της εσωτερικής πτυχής να βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας προκειμένου να συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη; Δεύτερον, παραμένουμε σταθεροί στη θέση σε ό,τι αφορά τη σύνθεση μιας Διεθνούς Διάσκεψης ή έχουμε διολισθήσει στη θέση Ακιντζί με βάση την οποία θα απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ε.Ε. και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας;», σημειώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης