Το πενταμελές Εκκλησιαστικό Δικαστήριο αποφάσισε την καθαίρεση του Ιερέα της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής ανάδοχου πατέρα της άτυχης Έλενας Φραντζή.

Η απόφαση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και ο καταδικασθέντας Ιερέας έχει δικαίωμα έφεσης της απόφασης η οποία θα εξετασθεί από την Ιερά Σύνοδο που στην προκειμένη περίπτωση θα λειτουργήσει ως Εφετείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Ιερέα της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής ουσιαστικά άρχισε μετά την τροπή που πήρε ο τραγικός θάνατος της Έλενας Φραντζή και τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει πριν από το 2013 εναντίον του ανάδοχου πατέρα της για σεξουαλική παρενόχληση.

Κατηγορίες που είχαν οδηγήσει σε καταδίκη του Ιερέα το 2013 από τα πολιτικά δικαστήρια. Το όλο θέμα επανήλθε στην Ιερά Σύνοδο με πρωτοβουλία του οικείου Μητροπολίτη Ησαΐα ο οποίος πρότεινε την παραπομπή του στο πενταμελές Εκκλησιαστικό Δικαστήριο. Πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

Βολές από Κύκκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση καθαίρεσης του Ιερέα ανακοίνωσε πρώτος ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος ο οποίος ουσιαστικά αναγνώρισε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από πλευράς Εκκλησίας το 2015 όταν και πάλι το όλο θέμα απασχόλησε την Ιεραρχία.

Συνάμα ο Κύκκου Νικηφόρος διατύπωσε την έντονη ενόχλησή του για την διαρροή μέρους από τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου το 2014 για το συγκεκριμένο θέμα. Διαρροή που είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, την αποσπασματική δημοσίευση ενέργεια που ο ίδιος θεωρεί ότι τον έπληξε ως άτομο και Ιεράρχη.

Η ιστορία της Έλενας

Σε ηλικία τεσσάρων ετών είχε δοθεί από τις κρατικές υπηρεσίες σε ανάδοχη οικογένεια για να απομακρυνθεί από τη μητέρα της η οποία ήταν χρήστης ναρκωτικών.H 29χρονη Ελένη Φραντζή

Ο θετός πατέρας της Έλενας είναι ιερέας και όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο κακοποιούσε σεξουαλικώς το κορίτσι από την ηλικία των τεσσάρων ετών με συνεργό την πρεσβυτέρα σύζυγό του.

Μόλις η Έλενα έγινε 10 ετών κατήγγειλε την κακοποίηση της στις κρατικές υπηρεσίες ευημερίας μέσω του σχολείου της αλλά κανείς δεν την πίστεψε.

Η άτυχη κοπέλα έκανε στη συνέχεια δεύτερη καταγγελία και έπειτα από πολύ κόπο κατάφερε να πείσει στο δικαστήριο για την φρίκη την οποία βίωνε.

Ο ιερέας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση το 2013 και το 2015 αποφυλακίστηκε. Δεν απομακρύνθηκε όμως ποτέ από την Εκκλησία, αντιθέτως επανήλθε στα καθήκοντά του και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, του παραχώρησε δωρεάν σπίτι δίπλα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο ενώ παράλληλα του ανέθεσε καθήκοντα ιερέα σε γυναικείο μοναστήρι.

Ο ιερέας, ανάδοχος πατέρας της Ελένης

Τον Αύγουστο του 2015 ο Μητροπολίτης Ησαΐας σε συνέντευξή του είπε ότι είναι άλλη η δικαιοσύνη της Πολιτείας και άλλη της Εκκλησίας. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε γιατί του παραχωρήθηκε σπίτι κοντά σε σχολεία και τοποθετήθηκε σε μοναστήρι γυναικών απάντησε: «Ποιο το πρόβλημα;». Στην ηλικία των τεσσάρων ετών είχε δοθεί από τις κρατικές υπηρεσίες σε ανάδοχη οικογένεια για να απομακρυνθεί από τη μητέρα της η οποία ήταν χρήστης ναρκωτικών

Η Έλενα Φραντζή μετά την καταδίκη του θετού της πατέρα, άρχισε να σπουδάζει κοινωνική λειτουργός ώστε μέσα από τη δική της εμπειρία να βοηθήσει άλλα παιδιά.

Μετά την αποφυλάκιση του ιερέα και την επιστροφή του στα ιερατικά καθήκοντα εγκατέλειψε τις σπουδές της και απομονώθηκε καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Εναντίον της θετής της μητέρας είχε καταχωρηθεί ποινική υπόθεση για τη συμμετοχή της στη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και για την άσκηση σωματικής βίας. Μετά τον θάνατο της 29χρονης όμως η υπόθεση δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει καθώς αυτή ήταν η βασική μάρτυρας κατηγορίας.

Πηγή: must.com.cy

Διαβάστε επίσης:  Σάλος στην Κύπρο με την αυτοκτονία της 29χρονης Ελένης Φραντζή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης