Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνοκυπριακή αλλά και την τουρκοκυπριακή πλευρά απηύθυνε ο γ.γ. του Ο.Η.Ε., Ban ki-Moon, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Moon εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αργό βηματισμό που παρατηρείται σε ό,τι αφορά στην επανένωση της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, εμφανίστηκε πρόθυμος να συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, όσο και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Dervish Eroglu, αλλά μόνο, για να ακούσει με ποιον τρόπο προτίθενται να επιλύσουν τις εναπομείνασες διαφορές.

«Έχει έρθει η στιγμή οι δύο πλευρές να έρθουν αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον, ούτε είμαστε σε θέση να προβαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις για χάρη των συνομιλιών» επεσήμανε ο γ.γ. του Ο.Η.Ε..

Ο κ. Moon παρατηρεί σημεία σύγκλισης σε θέματα διακυβέρνησης και καταμερισμού των εξουσιών, αλλά μικρότερη πρόοδο σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό, το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας.

Επαφές Χριστόφια – Eroglu

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου συναντώνται εκ νέου σήμερα στις 16:00.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε., στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Κατά τις τελευταίες τους συνομιλίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν υπό την εποπτεία του Οργανισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης