Διαστρεβλωτικές και αναληθείς αναφορές προβάλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, «που αποσκοπούν στο να αποδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα μη ετοιμότητα τάχα για επίλυση του Κυπριακού», τονίζει σε αποψινή γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Είναι προφανής, συνεχίζει, η προσπάθεια του κ. Ακιντζί να δικαιολογήσει τις τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις, μεταξύ των οποίων και «τις δικές του αξιώσεις για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεως, παρεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι μέσα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ασαφής θέση της τουρκικής πλευράς, περί αποδοχής εδαφικών αναπροσαρμογών με επιστροφή μέρους της Μόρφου και χωρίς την επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών, παρά την εκ του αντιθέτου βούληση των κατοίκων τους.

«Δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε τον ρόλο ή την ανυπαρξία ρόλου του κ. Ακιντζί στα όσα διαδραματίστηκαν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά», σημειώνει ο Κύπριος εκπρόσωπος. Θα ήταν προτιμότερο, υποδεικνύει, εάν ο κ. Ακιντζί, αντί να προβαίνει σε τέτοιες ανυπόστατες αναφορές, προβληματιστεί κατά πόσο βοηθά την τουρκοκυπριακή κοινότητα με την όλη στάση του, αλλά και πώς πραγματικά διασφαλίζει το μέλλον των Τουρκοκυπρίων με προσεγγίσεις που συνάδουν πλήρως με αυτές της Τουρκίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί τον κ. Ακιντζί αν πραγματικά επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών της ΕΕ, να πείσει την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να μην επιμένει στις θέσεις της στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά το πρόβλημα «είναι η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς». Η νοοτροπία αυτή, υποστήριξε, θα πρέπει να αλλάξει, «ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα με το οποίο θα διοικείται επιτυχώς το νησί από δύο ίσες οντότητες».

Επίσης, ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαφώνησε με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλησε να επέμβει στο θέμα, παρά το ότι έχει πολλά να πει». Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν ανέμενε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποδεχτεί το 29,2% και – όπως ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης – «πανικοβλήθηκε» όταν «το ποσοστό αυτό έγινε αποδεκτό». Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν περίμενε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα θέσει στο τραπέζι χάρτη «και σοκαρίστηκε», όπως προσέθεσε. 

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν αποδέχτηκαν το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». Ωστόσο, είπε πως επέδειξαν «την αναγκαία ευελιξία, προστατεύοντας την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Τέλος, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις δηλώσεις Άιντε και πως αναμένουν από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ «να είναι πιο ανοικτός και να πει ξεκάθαρα ποιος έχει την ευθύνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης