«Δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για ετοιμασία των όρων αναφοράς των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας, διευκρινίζοντας πως αυτό που έχει αναφερθεί για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου προέκυψε από την εκτίμηση ότι οι όροι αναφοράς μπορούν να καθοριστούν σε μερικές εβδομάδες.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θέλει να υπάρξει αυτή η προκαταρκτική συμφωνία ώστε να μην είναι μια μάταιη άσκηση η νέα πρωτοβουλία και ξεκαθάρισε ότι οι όροι αναφοράς θα καθορίσουν τη διαδικασία και τους όρους διαπραγμάτευσης, με την έννοια ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, θα αποτελούνται από τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτιέρες και θα εξασφαλίζουν πως «η Κύπρος, μετά τη λύση, θα είναι ένα κανονικό κράτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα επισκεφθεί και την Τουρκία, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά την έλευσή της στην Κύπρο, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις απουσίες κάποιων μελών από τη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να μη συμμετέχει» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι αυτά που πιστεύει είναι τα σωστά και, αν δεν γίνουν δεκτά, δεν θα συμμετέχει».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το κόμμα δεν εμπιστεύεται τον πρόεδρο, ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, γι’ αυτό και ο εκπρόσωπός του, Τουμάζος Τσιελεπής, δεν πήρε μέρος στη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Τσιελεπής απείχε για να σταλεί το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ δεν θέλει να συμμετέχει σε διαδικασίες «που είναι έξω και πέρα από την επιδιωκόμενη λύση και τον διαχρονικό στόχο της πλευράς μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές από το ΑΚΕΛ δήλωσαν ότι η επάνοδος του Τουμάζου Τσιελεπή στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό θα γίνει όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πείσει το ΑΚΕΛ για την προσήλωσή του στη ΔΔΟ ως βάση για λύση του Κυπριακού.

Ο Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος διετέλεσε συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου για το Κυπριακό, δήλωσε ότι δεν πήρε μέρος στη σύσκεψη γιατί επρόκειτο, όπως υποστήριξε, για «άσκηση δημοσίων σχέσεων χωρίς καμιά ουσία». Είπε ότι πήρε «προφορική ανεπίσημη πρόσκληση» για να παραστεί, αλλά διευκρίνισε ότι ο ουσιαστικός λόγος της αποχής του είναι «οι δημόσιες κυβερνητικές δηλώσεις για το Κυπριακό οι οποίες τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δεν έχει λόγο συμμετοχής».

Πρόσθεσε πως διαφωνεί κάθετα με τις τελευταίες ενέργειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης