Ιδέες για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ και για την προώθηση κοινών προσπαθειών για ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο αντάλλαξαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης , και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Οι δύο πρόεδροι είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες. Βασικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και σε θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η κυβερνοασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ρούβλιν δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ «μοιράζονται τις ίδιες αξίες» και ότι αυτό εκτιμάται πολύ από την χώρα του, ότι το Ισραήλ και η Κύπρος είναι καλοί γείτονες και έχουν εξαιρετική συνεργασία. «Οι μονάδες καταδρομέων μας μοιράζονται χώρο και πληροφορίες. Οι περιοχή είναι ασφαλέστερη. Οι οικονομικοί δεσμοί μας είναι ισχυροί», σημείωσε και τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά έργα είναι η ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία με Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μπορεί να επεκταθεί».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και χαρακτήρισε «ορόσημο» την επίσκεψη του προέδρου Ρίβλιν στην Κύπρο. «Η σχέση των δυο χωρών είναι ιστορική», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και υπενθύμισε ότι η Κύπρος διαδραμάτισε ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. «Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικό πυλώνα στη συνεργασία μας» τόνισε και επισήμανε ότι «μείζονος γεωστρατηγικής αξίας είναι και οι σχέσεις με Ισραήλ και Ελλάδα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Ρίβλιν για το Κυπριακό και είπε ότι τον ευχαρίστησε για τις θέσεις αρχών της χώρας του. Τέλος, ανέφερε ότι συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης