Προβληματισμός στο προεδρικό για δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό

Προβληματισμός στο προεδρικό για δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στους στενούς συνεργάτες του στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για το Κυπριακό, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, περί «παραθύρου που κλείνει» και για «εθνικό τσουνάμι», καθώς και η άποψη που διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, πως «ρίχνουμε σταδιακά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στον κάλαθο των αχρήστων»..

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι «έχω κουραστεί τις τελευταίες μέρες να ακούω εκτιμήσεις, να ακούω για “τσουνάμια”, να ακούω πολλά». Τη δήλωση του προέδρου δεν άφησε αναπάντητη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος σχολίασε στο Τwitter: «Μαζί μάς κατηγορούσαν για κινδυνολόγους για δεκαετίες @AnastasiadesCY. Απλά, γιατί εκφράζαμε την ειλικρινή αγωνία μας για τον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος θα ενημερώσει το Σώμα για την πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τις άλλες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό με τη στάση της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει σήμερα» δήλωσε εν όψει της συνεδρίασης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη τις επόμενες ημέρες, λέγοντας πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του με αφορμή τα γενέθλιά του, ο κ. Αναστασιάδης όντως του πρότεινε να βρεθούν. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης «σίγουρα μπορεί να γίνει μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης. Το θεωρώ ωφέλιμο να γίνει», σημείωσε.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Ακιντζί δήλωσε: «Δεν του απάντησα αρνητικά, αλλά συμπλήρωσα αυτό: εάν εμείς βρεθούμε, δεν θα είναι αντιληπτό όπως μια συνάντηση δύο οποιωνδήποτε ανθρώπων. Όταν βρεθούν οι ηγέτες δύο κοινοτήτων, υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Το πρώτο είναι ότι υπό τις περιστάσεις η δική μου στάση είναι πολύ ξεκάθαρη, δεν θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι συνεχίζεται η διαδικασία των παλιών διαπραγματεύσεων. Εγώ είμαι που δήλωσα ότι εκείνη η εποχή έκλεισε. Γι' αυτό δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ξανασυνεχίζει η ίδια διαδικασία κατά κάποιον τρόπο. Αυτό το είπα».

Το δεύτερο στοιχείο, κατά τον κ. Ακιντζί, είναι ότι, όταν δεν υπάρχει το έδαφος, δεν θέλει να δίδονται λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο. Εκτός αυτού, συνέχισε, ο ίδιος έχει πει πως πρέπει να γίνει μια συνάντηση (ηγετών) για να ορισθεί η ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, 11:45