Σε επιπρόσθετες περικοπές των λειτουργικών δαπανών προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2011, οι οποίες θα φθάσουν το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά με τη επιπρόσθετη μείωση των κρατικών δαπανών, που προβλέπει την περικοπή 60 εκατ. για το 2010 και 90 εκατ. για το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στους τομείς στους οποίους απευθύνονται αυτές οι μειώσεις, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι -λίγο πολύ- θα επηρεαστούν τα κονδύλια όλων των υπουργείων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν σε αναπτυξιακές δαπάνες αλλά μόνο σε κονδύλια που έχουν τη δυνατότητα να περιοριστούν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Χαρίλαο Σταυράκη, μεγάλες περικοπές θα γίνουν στα ταξίδια πολιτικών στο εξωτερικό και στη μετάκληση εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση υπερωριών και άλλων λειτουργικών δαπανών που αφορούν στη συμμετοχή σε διάφορα συνέδρια και εκθέσεις στο εξωτερικό.

Ο κ. Σταυράκης δήλωσε αισιόδοξος και για τον δεύτερο άξονα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την εξυγίανση των οικονομικών, που έχουν να κάνουν με τη μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση αυτή του υπουργείου, ο υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, επειδή, «για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε μείωση κατά 600 άτομα στο συνολικό αριθμό των κρατικών υπαλλήλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περικοπές γίνονται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας από την Κυβέρνηση να περιορίσει αισθητά το δημοσιονομικό έλλειμμα που -προς το παρόν- αγγίζει το 7%. Η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα απαιτεί τη συγκέντρωση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης