Διαρθρωτικές αδυναμίες αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ενώ επικρατούν πληθωριστικές τάσεις, που είναι εντονότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, επεσήμανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σε ομιλία στο συνέδριο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι οι μισθοί στην Κύπρο το 2009 παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αξίζει να εξεταστούν οι διαφορές σε σημαντικά μεγέθη όπως οι απολαβές και η παραγωγικότητα μεταξύ Κύπρου και της ευρωζώνης από την ένταξη της Κύπρου μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2009, οι απολαβές ανά εργαζόμενο στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σύγκριση με 1,4% στην ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα σημείωσε πτώση στην Κύπρο κατά 1,1% ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,2%.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος εργασίας αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 4% σε σχέση με 3,7% στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στον κλάδο των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που είναι ένας σημαντικός κλάδος των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στην Κύπρο, οι απολαβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με μόλις 1,3% στην ευρωζώνη, ενώ η αντίστοιχη παραγωγικότητα παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρωζώνη.

«Αυτό», τόνισε ο κ. Ορφανίδης, «είχε ως αποτέλεσμα το μοναδιαίο κόστος εργασίας να αυξηθεί κατά 5,2% στην Κύπρο σε σχέση με μόλις 0,9% στην ευρωζώνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης