Αποπομπή του υπ. Δικαιοσύνης της Κύπρου λόγω… serial killer

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019, 12:11
Αποπομπή του υπ. Δικαιοσύνης της Κύπρου λόγω… serial killer

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου έπειτα από τις αποκαλύψεις για τον serial killer «Ορέστη».

Ο Ιωνάς Νικολάου έφθασε λίγο πριν τις 10:00 την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου χωρίς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, για να ενημερώσει από κοντά τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από δύο σχεδόν ώρες.

Σε δηλώσεις του, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον, εξηγώντας ότι δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για τις καταγγελίες. Μεταξύ των λόγων οι οποίοι τον ώθησαν στην παραίτηση, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «είναι τα λάθη των αρμοδίων υπηρεσιών, καταδεικνύοντας και τις ευθύνες της κοινωνίας για νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα».

Ο Ιωνάς Νικολάου στο Προεδρικό Μέγαρο

«Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ώστε να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ανακριτών για να αναζητήσει τις ευθύνες», είπε, τονίζοντας ότι είναι διαφαινόμενη η ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα.

Χαρακτήρισε άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση και στον ίδιο, καθώς ο Υπουργός δεν αναμειγνύεται και δεν πρέπει να αναμειγνύεται στη διερεύνηση καταγγελιών, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην Αστυνομία. «Ουδέποτε επέδειξα ασέβεια, παρά μόνο επέδειξα την ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης που θα καταδείξει τυχόν κενά στη διαδικασία», είπε.

Κάλεσε, ωστόσο, την κοινωνία να συνεχίσει να εμπιστεύεται το αστυνομικό σώμα, κάνοντας λόγο τόσο για καλοπροαίρετη όσο και κακοπροαίρετη κριτική.

Καταλήγοντας, όπως αναφέρει το philenews.com, ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε πως όπως και όλοι έτσι και ο ίδιος, έχει περάσει δύσκολες μέρες λόγω των δολοφονιών, ενώ η συνείδηση και οι αρχές του, επέβαλαν την παραίτηση. Προανήγγειλε, τέλος, δημοσιογραφική διάσκεψη τις επόμενες μέρες για να απαντήσει λεπτομερώς σε όλα τα ερωτήματα. Ο serial killer «Ορέστης»

Την Τετάρτη ο Ιωνάς Νικολάου έδωσε ένα στίγμα για ένα μέρος της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι «έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, για τις οποίες ανέμενε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό», γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σινιάλο παραίτησης.

Στο μεταξύ, οι έρευνες στις δύο λίμνες σε Ξυλιάτο και Μιτσερό συνεχίζονται σήμερα με σκοπό να ανευρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο ή οι τρεις σοροί των θυμάτων που αναζητούνται και δεν έχουν εντοπιστεί.

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019, 12:33