Σημαντικά αποτελέσματα στη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Λαβρόφ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Απριλίου 2018, 11:31
Σημαντικά αποτελέσματα στη συνάντηση Χριστοδουλίδη  με Λαβρόφ
Στην επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και του έδωσε την ευκαιρία να ζητήσει τη συμβολή της Ρωσίας προκειμένου να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κατά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του κατάφερε από τη μια να εξασφαλίσει στήριξη σε όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο, αλλά την ίδια ώρα ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέλαβε να μεταφέρει συγκεκριμένες θέσεις προς την Τουρκία.

Η χρονική συγκυρία της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ λειτούργησε προς όφελος της Λευκωσίας αφού σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (στα πλαίσια τριμερούς με το Ιράν). Η χρονική συγκυρία της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ λειτούργησε προς όφελος της Λευκωσίας αφού σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (στα πλαίσια τριμερούς με το Ιράν).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Σ. Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα του μιλήσει για την ανάγκη των εγγυήσεων τονίζοντάς του παράλληλα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ιδέα για αλλαγή της βάσης στο Κυπριακό.
 
Στη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Λαβρόφ είπε ότι «συζητήσαμε τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σίγουρα εμείς υποστηρίζουμε λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και δεν συνάδει με τον σύγχρονο κόσμο, προσθέτοντας ότι η πιο αποτελεσματική διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μπορεί να προέλθει από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανέφερε ακόμη ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη συνομίλησαν και για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισε στη διάρκεια των δικών του δηλώσεων να εκφράσει την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης για την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ρωσικής κυβέρνησης για την ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ μετέφερε όπως δήλωσε, «την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κύπρου στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του ευρωπαϊκού δικαίου, των αρχών και αξιών της Ε.Ε., και ζήτησα από τον κ. Λαβρόφ, που είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού, να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, σε συναντήσεις και επαφές που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα».

Είπε ακόμη πως για «για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που πληροφορίες λένε ότι κάποιοι ψάχνουν για άλλες μορφές λύσεις του Κυπριακού, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Σ. Λαβρόφ για την κατάσταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της ΤουρκίαςΚατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Σ. Λαβρόφ για την κατάσταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Εξέφρασε και την ανησυχία του συνόλου του κυπριακού λαού σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου.

Συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ να αναφέρει: «Αποτελεί γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει συνεχής διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε να δούμε από τη μια πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφωνίες, πώς να δημιουργηθούν προοπτικές εξομάλυνσής τους αλλά και πώς συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση ποικίλων διεθνών προβλημάτων, κοινών προκλήσεων, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατία». Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία και το θέμα της Ουκρανίας.

Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν Κύπριος ΥΠΕΞ - Λαβρόφ

Υποδεχόμενος τον Ν. Χριστοδουλίδη ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Κύπρο οι οποίες βασίζονται στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό και άλλους τομείς. Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος τόσο σε ό,τι αφορά στα διεθνή όσο και στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Στη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ευαρέσκεια και τις θερμές του ευχαριστίες για την πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του να επισκεφθεί τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και λόγω των σχέσεων που διατηρεί με την Τουρκία, «μπορεί να βοηθήσει στο να επαναρχίσει ο διάλογος. Παρά τα προβλήματα και δυσκολίες που έχουμε, θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού» είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.
H πιο αποτελεσματική διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μπορεί να προέλθει από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Λαβρόφ καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού τον συνεχάρη για τον διορισμό του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Κύπρο οι οποίες βασίζονται στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό και άλλους τομείςΚατά τη συνάντηση, ο κ. Λαβρόφ καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού τον συνεχάρη για τον διορισμό του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Κύπρο οι οποίες βασίζονται στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό και άλλους τομείς.

Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος τόσο σε ό,τι αφορά στα διεθνή όσο και στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Σ. Λαβρόφ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του ήταν εποικοδομητικές, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν πραγματικά φιλικές σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Αναφέρθηκε επίσης στην κοινή επιθυμία για ενίσχυση και αύξηση των εμπορικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η μικτή κυβερνητική επιτροπή για οικονομικές σχέσεις.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση αυτών των σχέσεων και ότι πολλές διμερείς συμφωνίες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι «συζητήσαμε τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σίγουρα εμείς υποστηρίζουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι είχαν «έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε μια εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διμερείς μας σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, και φυσικά το Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης για την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ρωσικής κυβέρνησης για την ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων του 1960.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν επίσης περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο κ. Λαβρόφ τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη γενικότερη κατάσταση στην χώραΟ κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν επίσης περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο κ. Λαβρόφ τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη γενικότερη κατάσταση στην χώρα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γειτονικό κράτος της Συρίας, ανησυχεί με τη συνέχιση της κρίσης και υποστηρίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Πιστεύουμε ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον πολιτικό διάλογο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις και για το ουκρανικό και εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της ανάγκης προσήλωσης και εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ ως η μοναδική επιλογή η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής ειρηνικής λύσης.

«Θεωρούμε τη ρωσική πρόταση για ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών στο Ντονμπάς ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ», είπε.

Τέλος, είπε ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη και τα αποτελέσματα της, επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας των λαών μας, καθώς και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Πληροφορίες από: philenews/ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Απριλίου 2018, 11:32