Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά σήμερα και είχαν την καλύτερη επίδοση στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης, μία ημέρα μετά την πώληση 15ετούς ομολόγου από τη χώρα που προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση, εξέλιξη που αποτελεί μία περαιτέρω ένδειξη για την πρόοδο της χώρας, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα βοήθειας το 2016.

Η Κύπρος πούλησε χθες το πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ μέσω κοινοπραξίας τραπεζών. Για τη νέα έκδοση, ύψους 1 δισ. ευρώ, εκδηλώθηκε ζήτηση από επενδυτές μεγαλύτερη από 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το International Financing Review. Η πρόοδος της χώρας στην άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές ήταν σταθερή τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου σε επενδυτική διαβάθμιση, ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χθεσινή δημοπρασία, που ήταν η τελευταία μίας σειράς επιτυχημένων κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων στην Ευρωζώνη, έδωσε νέα ώθηση στη μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων. Η απόδοση των πενταετών τίτλων υποχώρησε 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,68%. Η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε 6 μονάδες βάσης στο 1,91%, ενώ οι αποδόσεις των 7ετών ομολόγων σημείωναν πτώση 4 μονάδων βάσης. «Η Κύπρος δεν θεωρείται πλέον αδύναμος κρίκος» δήλωσε αναλυτής για τα επιτόκια της Commerzbank.

Ευρύτερα, οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, μετά τις πρόσφατες απότομες κινήσεις. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, για παράδειγμα, εκτινάχθηκαν χθες μετά τα αδύναμα στοιχεία που πυροδότησαν ανησυχίες για ύφεση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Σήμερα, ήταν σταθερές ή σημείωναν αύξηση μίας μονάδας βάσης. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων ήταν επίσης σταθερή, περίπου στο 0,10%. Μικρή ήταν η άμεση αντίδραση στα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ ότι η βασική αξιολόγηση για τον Μάρτιο και μετά θα είναι αν έχουν αλλάξει οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης