Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ποινικής έρευνας εναντίον και άλλων πλην των ήδη εμπλεκόμενων προσώπων, εισηγήθηκε η τριμελής επιτροπή που διερεύνησε το σκάνδαλο αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακής γης στην περιοχή Δρομολαξιάς, κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Το πόρισμα, που αποτελείται από 302 σελίδες και δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, καταγράφει τα γεγονότα της επένδυσης από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΣΥΤΑ), περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά τουρκοκυπριακού τεμαχίου γης, για το οποίο ο ιδιοκτήτης πήρε μόλις 70.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόρισμα εστάλη στη Γενική Εισαγγελία για διεξοδική μελέτη και απόφαση για τυχόν περαιτέρω διερεύνηση και λήψη καταθέσεων ή και διενέργειας και άλλων διώξεων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν υπάρξει ανάγκη, να γίνει διερεύνηση και άλλων υποθέσεων.

Η ερευνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπό το φως των ευρημάτων της έκθεσης οι έρευνες θα πρέπει να επεκταθούν για να εξετασθεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και από άλλα πρόσωπα σε σχέση με συγκεκριμένες ενέργειες και δραστηριότητές τους. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τέως πρόεδρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Χαράλαμπο Τσουρή, ο οποίος, όπως αναφέρεται, χωρίς να έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα, παρουσίασε στα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής του ταμείου υπόμνημα για την αγορά. Επιπλέον, σημειώνεται στο πόρισμα ότι το υπόμνημα φέρεται να στηρίχθηκε σε ψευδείς παραστάσεις. Ο κ. Τσουρής δήλωσε ότι δεν έχει κάνει κάτι για να φοβάται και απέδωσε τις αναφορές σ’ αυτόν σε προσπάθεια για να του κλείσουν το στόμα.

Γίνεται αναφορά και στον νυν δήμαρχο Δρομολαξιάς και τότε κοινοτάρχη Κύπρο Ανδρονίκου. Όπως αναφέρεται, από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής δημιουργούνται εύλογες υπόνοιες για την ύπαρξη ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ του Κύπρου Ανδρονίκου με τον Νίκο Λίλλη, κατηγορούμενο ήδη στην υπόθεση και την εταιρεία του, που αγόρασε το κτήμα από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη και το μεταπώλησε στη ΣΥΤΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις αυτές, αποφάνθηκε η ερευνητική επιτροπή, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι καθαρός και απειλεί με αγωγές εναντίον όσων τον λασπολογούν, όπως ανέφερε.

Η ερευνητική επιτροπή αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές του Ταμείου Συντάξεων της ΣΥΤΑ λειτουργούσαν χωρίς έλεγχο, με αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ, όπως επισημαίνεται, υπήρξε από κρατικές υπηρεσίες διευκόλυνση μιας ιδιωτικής εταιρείας αμφιβόλου οικονομικής υπόστασης προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της. Στα άτομα που εμπλέκονται στις αστυνομικές ανακρίσεις και αναμένεται να κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης περιλαμβάνονται ο τέως πρόεδρος της ΣΥΤΑ Στάθης Κιττής, δύο τέως μέλη της επαρχιακής επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας, ένας υπάλληλος της ΣΥΤΑ και ένας υπάλληλος του Κτηματολογίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης