Μεγάλο σκάνδαλο εκμετάλλευσης μιας γυναίκας από το Βιετνάμ απεκαλύφθη πρόσφατα από την Κίνηση για την Ισότητα, τη Στήριξη και τον Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) στην Κύπρο.

Η γυναίκα υπήρξε θύμα διακίνησης κι εμπορίας από συμπατριώτη της, στον οποίο η ίδια έδωσε 5.000 ευρώ, προκειμένου να της εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα, έτσι ώστε να εργαστεί ως οικιακή βοηθός στην Κύπρο. Τη γυναίκα παρέλαβε ένας Κύπριος «ατζέντης» και τη μετέφερε σε σπίτι, όπου αναγκαζόταν να δουλεύει επί καθημερινής βάσεως και για 14 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαπίστωσε η ΚΙΣΑ, η γυναίκα από την οποία προσελήφθη δεν ήταν η νόμιμη εργοδότριά της. Η ίδια φαίνεται πως κλείδωνε τη μετανάστρια σε αποθήκη, ενώ της είχε αποστερήσει το διαβατήριο και το κινητό της τηλέφωνο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΚΙΣΑ, η αστυνομία από την πλευρά της αδιαφόρησε για το συμβάν, αφού, αντί να προστατεύσει το θύμα βάσει της σχετικής νομοθεσίας και να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον της φερόμενης ως «εργοδότριας», μερίμνησε μόνο να βρει νέα δουλειά για τη Βιετναμέζα.

Εκτός αυτού, όταν η ΚΙΣΑ κατήγγειλε το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια του σπιτιού αρνήθηκε να δώσει τα νομιμοποιητικά έγγραφα στην κάτοχό τους, οι υπάλληλοι της αστυνομίας αδιαφόρησαν και πρότειναν στα μέλη του οργανισμού να στείλουν τα ίδια ταξί, για να παραλάβει τα έγγραφα.

Το αποτέλεσμα της όλης ιστορίας; Οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι, ενώ η μετανάστρια είναι απροστάτευτη, στερούμενη των νομιμοποιητικών της εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης