Με εντατικούς ρυθμούς γίνεται η επιστροφή στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών σήμερα για τις διαπραγματευτικές ομάδες.

Οι πρώτες επαφές αφορούν στην προετοιμασία της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί σε μια εβδομάδα (η επόμενη προγραμματίζεται στις 14 Σεπτεμβρίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προετοιμάζοντας το έδαφος για τα θέματα που περιουσιακού και του εδαφικού, είναι προφανές πως στο επίπεδο των τεχνοκρατών αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επεξεργασία των θέσεων και κυρίως στο πεδίο των συγκλίσεων. Οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντώνται καθημερινά και παράλληλα θα συγκαλούνται οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές.

Πάντως, στα κατεχόμενα καταγράφονται σε διάφορα επίπεδα αντιδράσεις στα υπό συζήτηση θέματα, γεγονός που επηρεάζει και τη διαχείριση που γίνεται από τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

Πρώτο, ασκείται πίεση, που κλιμακώνεται, να διασφαλιστούν οι χρήστες των περιουσιών και να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθεί ο «πρώην ιδιοκτήτης». Η δε αποζημίωση να μην καταβάλλεται από τον χρήστη.
Δεύτερο, στο θέμα των εγγυήσεων το μόνο θέμα που φαίνεται να συζητείται είναι η διαφοροποίηση του υφιστάμενου συστήματος και όχι η κατάργησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρίτο, υπάρχει επιμονή στο θέμα του πρωτογενές δικαίου. Τούτο από τουρκικής πλευράς επιχειρείται να διασφαλιστεί με την απαγόρευση προσφυγών σε διεθνή όργανα για πρόνοιες της συμφωνίας.
Τέταρτο, διαμορφώνεται κλίμα, ακόμη και στο περιβάλλον του κ. Ακιντζί, να μην φύγουν οι έποικοι.
Πέμπτο, στο εδαφικό υπάρχουν ενστάσεις για την επιστροφή εδαφών και συνδέουν τούτο με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα παλιννοστήσουν, αλλά θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.
Έκτο, στο θέμα της ιθαγένειας προβάλλονται θέσεις για να παραχωρείται από το συνιστών κρατίδιο.

Ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει είναι και οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, το κόμμα του οποίου είναι «κυβερνών» στα κατεχόμενα.
Αναφερόμενος στο θέμα των περιουσιών είπε ότι θα πρέπει να μελετηθεί η απόφαση που λήφθηκε από την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» το 2010.
Αναφορικά με το θέμα των κληροδοτημένων περιουσιών, ο Έρχουρμαν είπε ότι τα δικαιώματα των ατόμων που διαμένουν σε τέτοιες περιουσίες πάνω από 30 χρόνια θα ληφθούν υπόψη στην απόφαση για το μέλλον αυτών των ακινήτων.

Ως προς το θέμα της ιθαγένειας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκτός θέματος να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα στους τουρκικής καταγωγής πολίτες της «ΤΔΒΚ» σύμφωνα με τη γενέτειρα και την εθνικότητά τους.

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης