Επίσκεψη εξπρές αλλά υψίστης σημασίας, πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Φρανσουά Ολάντ που αφίχθη στην πρωτεύουσα της Κύπρου περίπου στις 18.50, υπό την εποπτεία ελικοπτέρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, υπεδέχθη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια κρίσιμη καμπή των υπό εξέλιξη διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του στο twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολάντ: Θα αξιοποιήσουμε την αεροπορική βάση στην Πάφο

Ο Πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας (η τρέχουσα μορφή του δημοκρατικού πολιτεύματος σε ισχύ στη χώρα) ανταπέδωσε την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι. Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από την επίσκεψη του κ. Ολάντ στη Γαλλική Βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν από μία εβδομάδα, επ’ αφορμή της διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στη Μέση Ανατολή. Πριν τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, την ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου, προκειμένου να δώσει το έναυσμα για το τελικό κτύπημα στον Isis, μέσω των πυρηνοκίνητων μαχητικών Rafale, καθώς ο Συνασπισμός της Δύσης, βρίσκεται πια… μία ανάσα από το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών, στην παλαιά πόλη της Μοσούλης.

«Συναντιόμαστε όπως και τότε μετά από επίσκεψή μου στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Τότε ήταν μία δύσκολη στιγμή για τη Γαλλία, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι. Ήθελα πολύ να έρθω στην Κύπρο. Ήθελα εδώ να σας πω πως θα χρησιμοποιήσουμε τη βάση στην Πάφο και θα ακολουθήσει εντός των επόμενων μηνών και η υπογραφή της συμφωνίας αμύνης, μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, έχουν περάσει πολλά χρόνια και θα πρέπει να βρούμε κάποια στιγμή μία λύση. Εμείς στηρίζουμε το πλαίσιο της διαδικασίας του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά το περιεχόμενο υπάρχουν ακόμη εκκρεμή θέματα. Υπάρχει όμως και η επιθυμία για την παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Είμαστε φίλοι του Κυπριακού λαού και σκοπός της Γαλλίας, είναι να βρίσκονται πάντα λύσεις. Χρειάζονται όμως και δεσμεύσεις. Εμείς θα συνεισφέρουμε με βάση τις σχετικές παραμέτρους του συμβουλίου ασφαλείας και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημασία έχει η διασφάλιση και η εγγύηση της εφαρμογής μίας λύσης, που θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφαλείας του συνόλου των πολιτών. Μία λύση που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Στις 19.05 ο κ. Ολάντ έφτασε στο Προεδρικό και ακολούθησε επίσημη υποδοχή του, με στρατιωτικό άγημα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επίσημο δείπνο εργασίας.

Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης